Jimmy Carter: Bra att inte attackera Iran

Under en föreläsning i sin baptistkyrka berömde den tidigare amerikanske presidenten och fredspristagaren Jimmy Carter den nuvarande presidentens beslut att inte gå till militärt angrepp mot Iran.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Varannan vecka håller den 94-årige Jimmy Carter söndagsföreläsningar i sin hemförsamling Maranatha Baptist Church i staden Plains i delstaten Georgia. Det var i söndags som Carter inför sin kyrkliga åhörarskara berömde Donald Trumps beslut att inte angripa Iran militärt, rapporterar NPR.

Under natten till i fredags ska USA ha varit redo att angripa tre mål i Iran som svar på en nedskjuten amerikansk drönare. I sista stund stoppades de långtgående attackplanerna av Trump, som ansåg att angreppet inte vore proportionerligt.

– Jag instämmer med president Trump i hans beslut att inte agera militärt mot Iran.

– Jag hade också mycket problem med Iran, sa Jimmy Carter som påminde församlingen om gisslankrisen på den amerikanska ambassaden i Teheran som inleddes 1979 då Carter var president och pågick i 444 dagar.

Har fått fredspriset

Jimmy Carter tilldelades Nobels fredspris 2002 bland annat för sitt arbete med att nå fredliga lösningar på internationella konflikter.

– Det är meningen att vi ska vara en kristen nation, men vi är kända i världen som det mest krigiska landet på jorden. Och jag skulle säga att nästan alla krig som vi deltagit i har varit onödiga, sa den tidigare presidenten i söndags.

Foto: Jacob Zetterman
Foto: Jacob Zetterman
Kristna lobbyorganisationer
Sveriges kristna råd utövar påverkansarbete mot regeringen, som i det här fallet då Juluppropet lämnas över till justitieminister Morgan Johansson.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo