Kardinalavgång efter sexanklagelser skakar katolska kyrkan

För första gången någonsin har en amerikansk kardinal avgått. På lördagen meddelade Vatikanen att påve Franciskus accepterat kardinal Theodore McCarricks ansökan om att lämna kardinalkollegiet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kardinal McCarrick meddelade sin avgång på fredagen, efter flera anklagelser om sexuella övergrepp, och Vatikanen accepterade snabbt hans avgång.

”Påve Franciskus accepterar hans avgång från kardinal-ämbetet och har beordrat att han avstängs från all offentlig tjänst”, heter det i uttalandet från Vatikanen.

Bön och botgöring

Theodore McCarrick, tidigare ärkebiskop i Washington, fick hederstiteln kardinal 2001, åläggs också att ägna sig åt bön och botgöring i isolering tills anklagelserna prövats i kanonisk rätt.

Det är inte bara första gången en amerikansk kardinal avgår, det är också första gången någonsin i hela världen som en kardinal lämnar kollegiet efter anklagelser om sexuella övergrepp, skriver katolska sajten Cruxnow.com.

Allvarliga anklagelser

Det var i juni som allvarliga anklagelser mot den 88-årige kardinalen blev kända. Företrädare för katolska kyrkan i USA lät meddela att anklagelser om sexuella övergrepp mot en 16-årig pojke för nära 50 år sedan var trovärdiga. Sedan dess har flera andra anklagelser om övergrepp kommit, bland annat gällande en elvaårig pojke, samt män som säger att han tvingat till sig sex av dem när de studerade vid prästseminariet.

Anklagelserna har chockat kyrkan, eftersom McCarrick i årtionden varit en respekterad ledare och en man som stått nära både påvar och presidenter, skriver Reuters.

"Inget minne"

McCarrick har sagt att han inte har ”något som helst minne” av övergreppen mot 16-åringen. De övriga anklagelserna har han inte kommenterat, uppger Reuters.

Två av kyrkans stift i New Jersey, där McCarrick tidigare var biskop, har tidigare nått ”juridiska uppgörelser” med två män som uppgett att de utsatts för övergrepp av honom, rapporterar lokala nyhetssajten nj.com. Om uppgörelserna inkluderar ekonomisk kompensation är inte känt.

Fakta:

Kardinal är den högsta titeln inom Romersk-katolska kyrkan under påven. Kardinalernas främsta uppgift är att välja ny påve, och så gott som alltid väljs påven bland kardinalerna.

Kardinalkollegiet består i dag av 224 kardinaler och de som inte fyllt 80 år ingår i konklaven som har rätt att delta vid val av ny påve.

Kardinalerna står också till påvens förfogande som rådgivare och ämbetsutövare. De flesta kardinalerna är samtidigt ärkebiskopar eller biskopar med eget stift.

Källor: katolskakyrkan.se, Vatikanens presstjänst.