Kardinalen: Be och fasta för fred nu på fredag

Den katolske biskopen och kardinalen Anders Arborelius uppmanar alla i Sverige att be och fasta för fred nu på fredag den 23 februari.
– Det fruktansvärda kriget i Kongo rasar år ut och år in och ingen lösning tycks finnas mänskligt sett, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Anders Arborelius för därmed vidare påven Franciskus vädjan från i början av februari. Påven uppmanade då alla människor oavsett religiös hemvist att fasta och be för krigsdrabbade länder och dem som lider av väpnade konflikter runt om i världen. Den kommande fredagen den 23 februari utsågs samtidigt till en särskilt dag för bön och fasta för fred.

– Jag bjuder in katoliker, icke-katoliker och icke-kristna bröder och systrar till att delta i det här initiativet på vilket sätt de än finner lämpligt, sa påven.

Kongo och Sydsudan

Och nu riktar den svenske katolske biskopen och kardinalen Anders Arborelius en uppmaning till alla svenskar att hörsamma påvens vädjan. Han vill i synnerhet att Kongo och Sydsudan tas med i människors böner.

– Det fruktansvärda kriget i Kongo rasar år ut och år in och ingen lösning tycks finnas mänskligt sett. Därför ber påven de troende om förbön och fasta, om medkänsla och offer, inte minst i fastetiden, säger Anders Arborelius.

Läs också: Så blev svenske munken påvens rådgivare

"Vi blir avtrubbade"

Stockholms katolska stift har inte planerat in några särskilda aktiviteter för bönefredagen, men hoppas att var och en som hört uppmaningen efterföljer den i den mån det är möjligt. Man understryker att det är ytterst angeläget för den svenske kardinalen att skapa medvetenhet om situationen i krigsdrabbade länder.

– Vi blir så lätt avtrubbade när våld och förtryck, krig och konflikt ständigt dyker upp på den kollektiva näthinnan. Att efterfölja den lidande och korsfäste Kristus måste också väcka vårt medlidande med den lidande mänskligheten och driva oss till bön och handling, säger katolske biskopen.

Decennier av blodiga krig

Demokratiska Republiken Kongo, med 80 procent kristna i befolkningen, skakas sedan årtionden av krig och blodiga konflikter. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR finns i dag 4,25 miljoner internflyktingar inom landet och över en halv miljon flyktingar från andra afrikanska länder. Sydsudan, världens yngsta land, skakas av ett inbördeskrig och lider enligt FN av en av de värsta humanitära kriserna i modern tid. Närmare 4 miljoner människor har tvingats fly sina hem och en miljon människor lider akut brist på mat och hotas av svält.

Läs mer: Tio präster arresterade i oroligheterna i DR Kongo

Läs också: Anders Arborelius är Årets svensk 2017

Statsministeromröstning