Katolska kyrkan ber om ursäkt för övergrepp

Tusentals barn och ungdomar har utsatts för sexuella övergrepp av präster i Tyskland. Nu ber katolska kyrkan om ursäkt.
– Kyrkan har tittat åt andra hållet, dolt och förnekat de sexuella övergreppen, säger den tyska kyrkans ledare Reinhard Marx.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Katolska kyrkan har den senaste tiden skakats av en rad avslöjanden om prästers övergrepp på barn. Bara i Tyskland har nästan 3 700 minderåriga utsatts för övergrepp, visar en studie gjord av ett forskningskonsortium på uppdrag av den tyska biskopskonferensen. Övergreppen har begåtts av 1 670 präster mellan åren 1946 och 2014.

– Jag ska vara väldigt tydlig med att sexuella övergrepp är ett brott. De skyldiga måste straffas. Jag ber om ursäkt för alla fel och allt lidande, säger Reinhard Marx.

Offren, mestadels småpojkar under 13 år, skrämdes till tystnad av prästerna. Men mörkertalet är stort och skandalen kan vara bra mycket mer ofattande i verkligheten, varnar författarna till studien.

Bara en tredjedel av de präster som har anklagats för övergrepp har ställts till svars av kyrkan och ytterst få har fått något straff. Fyra procent av de som befunnits ha begått övergrepp arbetar fortfarande.