KD går om Centern i ny mätning

Kristdemokraterna går framåt i opinionen och går om Centerpartiet, visar en ny mätning från Demoskop som beställts av Expressen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

KD:s ökning till 7,7 procent är den enda statistiskt säkerställda förändringen jämfört med decembermätningen. Partiets stöd är det största stödet för partiet sedan 2006. Centern noterar 6,9 procents stöd.

– När partiet och Annie Lööf (C) har försökt ta kommando över hur situationen ska tolkas och hur processen ska drivas förefaller effekten nu i stället ha blivit att man tappat initiativet, och till stor del trovärdigheten i bredare grupper, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop, till Expressen.

MP under spärren

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson förklarar situationen med att C länge sagt ja till en rad lösningar i regeringsfrågan men att det mediala fokuset hamnat på de lösningar som C inte vill ha.

I mätningen hamnar Miljöpartiet under riksdagsspärren och noterar 3,8 procent och ligger Liberalerna farligt nära gränsen på 4,5 procent.

S störst och växer

Mätningen visar också att Socialdemokraterna går framåt och får 30,2 procent. SD och M backar något och ligger strax under 20-procentssträcket.

Sett till fördelningen mellan blocken leder de rödgröna över Alliansen. S, V och MP får tillsammans 42,1 procent medan M, L, KD och C får 36,2 procent.

TT/Jacob Zetterman

Nyhem och Torp
Premium
Foto: Agnes Öjfelth
Debatt
Foto: TOMASONEBORG/SvD/SCANPIX