24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Kinesiska sekten Österns blixt tar kontakt med falska Facebookkonton

Den kinesiska sekten Österns blixt försök att nästla sig in i den svenska frikyrkan verkar inte ha avtagit. Dagens ledarskribent Frida Park har själv lurats av falska Facebookkonton och varnar nu andra.

1 av 3

Som offentlig person får Frida Park många vänförfrågningar på Facebook. Ett sätt att avgöra vilka hon ska tacka ja till är genom att se hur många gemensamma vänner hon har med personen. Förmodligen var det av den anledningen som hon valde att godkänna en förfrågan från ett Facebookkonto som visade sig tillhöra en person från Österns blixt. Personen hade lyckats bli Facebookvän med andra av Frida Parks vänner och nu var hon näst i tur att skapa trovärdighet för det falska kontot.

När Frida Park upptäckte att hon utnyttjats började hon posta inlägg där hon varnade för den kinesiska sektens tillvägagångssätt. Det krävdes inte mycket efterforskning för att se att många av hennes Facebookvänner lurats att bli vänner med konton tillhörande Österns blixt. Samtidigt som hon började varna för sekten, blev hon blockerad av fler och fler av de falska kontona.

– Kontona liknar varandra. De har ofta svenskklingande namn och en bild på en person med bortvänt ansikte, säger Frida Park.

Läs mer Det här är Österns blixt

Förföljelse och kidnappning

I februari skrev Dagen flera artiklar om Österns blixt som även kallar sig Allsmäktige Guds Kyrka. Sekten, som i Kina har förföljt och kidnappat kristna, blandar kristen tro med rena irrläror. Dagen berättade då om sektens framfart på sociala medier, där de försöker sprida sina läror och locka till sig nya anhängare.

Frida Park ser hur sekten hela tiden skapar nya konton, nya grupper och nya sidor på Facebook.

– Det som bekymrar mig är att varmt kristna människor gillar och kommenterar inlägg som är rena villoläror. Det skulle behövas mer urskiljning och där tycker jag att pastorer har en uppgift att hjälpa sina församlingsmedlemmar.

Läs mer: Sekt försöker nästla sig in i svensk kristenhet

Förekommer hot

Flera personer har berättat för Frida Park att de blivit utsatta för hot när de varnat för sekten. En av dem är Lennart Fors som fick ett meddelande om att "den som är lösmunt kommer i olycka", ett citat från Ordspråksboken.

– Mellan raderna sa han att Gud kommer att straffa mig. Det var lite obehagligt.

När Frida Park har lagt ut varningarna om sekten på sin Facebooksida är det många som har kommenterat och berättat om egna erfarenheter av sekten. Bland annat berättar en pastor hur en sektmedlem gått med i församlingens öppna Facebookgrupp.

– Många församlingar har öppna grupper och jag tror att man kan behöva fundera kring säkerheten på Facebook. Vilka släpper man in och ger tillgång till information om församlingsmedlemmarna, säger Frida Park.

Hon tycker inte att man ska vara rädd för Österns blixt, men inte heller naiv.

– Man bör vara noggrann med vem man tackar ja till som vän. Och upptäcker man att en sektmedlem är vän med en, blockera den personen.

Läs mer: Twitter har stängt tiotals Österns blixt-konton

Albin Larsson

Albin Larsson är reporter och printredaktör på Dagen.

Fler artiklar