24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Kontempelmässa firades för första gången: Här kan vi tänja lite på gränserna

Stolarna räckte inte till när Olle Carlsson öppnade dörrarna till Eric Ericsonhallen i centrala Stockholm och den första Kontempelmässan. – Det känns overkligt, säger han efteråt till Dagen.

1 av 2

Utanför Eric Ericsonhallen – som tidigare hette Skeppsholmskyrkan och som avsakraliserades 2001 – fanns det på söndagsförmiddagen inte mycket som antydde att det pågick någon aktivitet i den stora konsertlokalen.

Men redan i entrén informerades det om att det fanns mer platser på läktarna.

Prästen Olle Carlsson har i 25 års tid arbetet i Katarina församling på Södermalm i Stockholm. Men för några veckor sedan lämnade han kyrkoherdetjänsten och nu tänker han satsa helhjärtat på Kontempel som beskrivs som "den nya andliga mötesplatsen i Stockholm".

– Jag har känt att jag har varit färdig med arbetet i Katarina, säger han till Dagen och berättar att han hoppas kunna sprida idéerna som har vuxit fram under åren i Katarina till en större publik via Kontempel.

30 minuter tidigare, under Kontempelmässan, konstaterade han att det har gjorts många studiebesök i Katarina kyrka.

– Men det har varit svårt att ta med sig miraklet från Katarinaberget till andra kyrkor. Nu är vi här. Vi får se hur det går.

Vågar tänja lite på gränserna

Kontempelmässan påminner på många sätt om en nattvardsgudstjänst i Svenska kyrkan. Det är psalmer, syndabekännelse, förlåtelse, instiftelseord, Herrens bön och välsignelse.

Men vissa saker är samtidigt annorlunda: Olle Carlsson har till exempel bara prästskjorta och prästkrage – ingen alba eller mässhake. Brödet är brutet kex och hela mässan avslutas med att alla står upp och sjunger Lalehs "En stund på jorden".

– Här kan vi våga tänja lite på gränserna, säger han efteråt till Dagen.

Olle Carlsson brukar inte tveka att prata om Jesus. Det gjorde han inte under Kontempelmässan heller.

– Min inre följeslagare kallar jag Jesus, sa han bland annat.

Samtidigt lämnade han också öppet för besökarna att göra en personlig tolkning.

– Ni får kalla det vad ni vill.

"En slags missionsgärning"

Innan nattvarden talade Olle Carlsson även om den period vi lever i. Han hänvisade till den amerikanska teologen Harvey Cox som har kallat tiden "the Age of the Spirit". Enligt Cox handlar det om att kristna börjar göra upp med dogmer för att i stället omfamna andlighet och hitta gemensamma nämnare med andra religioner.

– Den här brytperioden som vi är i är spännande, sa Olle Carlsson.

Efter Kontempelmässan serverades kyrkfika i väntan på att dagen skulle fortsätta med presentation av Kontempels vision och verksamhet. Kön av människor som ville tacka Olle Carlsson ringlade sig också lång.

– Det är många bekanta ansikten, men också många som jag inte känner igen. Tanken med det här är ju att det ska vara en slags missionsgärning från Katarina och de flesta kommer från helt annat håll, säger han till Dagen.

Vill vara ett utbildningscenter

Söndagens Kontempelmässa var som sagt den första någonsin. Fyra till är inplanerade under våren och samtidigt drömmer Olle Carlsson om att det ska bildas nätverk av människor runt om i landet som vill vara en del satsningen.

– Även i dag är det folk här från olika orter. Tanken är att det här ska vara en plats som ska inspirera till andra platser och mest vara ett utbildnings- och retreatcenter.

– Om det går så kommer vi ta över allt mer och mer av rummet.

Läs också Olle Carlsson startar nya missionsrörelsen Kontempel

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar