Kristen hjälpinsats till amerikansk migrantkris

Stora kristna hjälporganisationen Samaritan's purse sänder nu hjälp till de kyrkor som bistår migranter vid USA:s gräns till Mexiko.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Migrantkrisen vid gränsen mellan USA och Mexiko är just nu en av de hetaste frågorna i den amerikanska samhällsdebatten. Mediereportage har visat på usla förhållanden för de tusentals migranter som stoppats vid gränsen och hålls internerade i väntan på att antingen skickas ut ur landet eller möjligen få en chans att stanna i USA.

Kyrkor hjälper

Många kyrkor i gränsområdet gör ett stort arbete med att hjälpa de utsatta migranterna, och nu har Franklin Graham, ledare för stora hjälporganisationen Samaritan's Purse och Billy Graham Evangelistic Association, beslutat att rikta en stor hjälpinsats för att stötta arbetet bland migranterna, rapporterar amerikanska kristna tv-kanalen CBN.

Tillsammans med 18 samarbetspartners ska nu Samaritan's Purse ge stöd till över 200 kyrkor på båda sidor om gränsen.

– Kyrkor i området har bett oss att hjälpa dem och det är det vi gör, säger Franklin Graham till CBN.

"Trötta och frustrerade"

Filtar, mat och toalettartiklar är bland det som behövs, säger Graham och konstaterar att många av migranterna varit på väg mot USA i upp till ett halvår.

– De är trötta. De är smutsiga. De är frustrerade och de kommer in i vårt land.

Franklin Graham är en av den evangeliska kristenhetens mest framträdande anhängare av president Trump, som bedriver en hårdför flyktingpolitik.

Graham lägger skulden på gränskrisen på politikerna.

– Kongressen har gjort en röra av det här. Och inte bara den här presidenten, utan tidigare presidenter har misslyckats med att ta itu med frågorna som rör gränsen. Nu har vi i alla fall en president som försöker lösa problemen, säger Graham till NBC.

Evangeliska emot flyktingar

Bland vita evangeliska kristna i USA, som i stor utsträckning stöttar presidenten, är samtidigt oviljan till att hjälpa flyktingar mycket stor. En stor undersökning gjord av Pew Research visade nyligen att endast 25 procent av vita evangeliska kristna tycker att USA har ett ansvar att ta emot flyktingar. Det är den klart mest flyktingnegativa av alla religiösa grupper.

Bland personer som inte har någon religionstillhörighet, menar 65 procent att USA ska ta emot flyktingar.

Bland befolkningen överlag är det 51 procent som menar att USA har ett ansvar att släppa in flyktingar. Sett till politisk tillhörighet är liberala demokrater mest flyktingvänliga, medan konservativa republikaner är starkast motståndare. Bland dem vill endast 19 procent ta emot flyktingar.

Hagia Sofia blir moské