Kristna på bönevandring för Sverige inför valet

Sex dagar kvar till valet och partiföreträdare fiskar röster för fullt. Samtidigt samlades en grupp kristna till en bönevandring med landets bästa i fokus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Inne i Klara kyrka ljuder lovsången på måndagens förmiddag. Efter en inledande samling startar den bönevandring som ska ta ett hundratal personer genom Stockholms centrala kvarter, där fokus ligger på bön för Sverige och det kommande valet.

– Vi ber inte för något visst parti och inte heller emot någon regering utan vi ber att Gud får öppna himlen över vårt land och välsigna det som är gott, förklarar Peter Artman, präst och med i bönenätverket Europian Union of Prayer.

Det är fjärde året som bönevandringen för Sverige anordnas, denna gång förlängs dagen med panelsamtal och appeller från kristna ledare på kvällen.

Bred uppslutning

Gudrun och Kjell-Åke Jansson har kommit ända från Skövde för att vara med under dagen. Där tillhör de Evangeliska frikyrkan.

– Vi behöver Guds hjälp för att vända Sverige. Det känns angeläget för oss att vara med, särskilt som vi kommer från bygder där Olof Skötkonung lät döpa sig och där pingstväckelsen bröt ut, berättar Gudrun Jansson.

– Det är också viktigt att be för att de kristna värdena får lyftas fram, tillägger Kjell-Åke.

Läs mer: Sju viktiga valfrågor för kristna – så tycker varje parti

 
Vilka är de kristna värdena?

– O, hjälp mig! säger han och tittar på sin fru, men fortsätter sedan:

– Att det kristna arvet får fortsätta lyftas fram i till exempel skolorna och inte trängs undan.

– Medmänsklighet och att bry sig om de svaga är också viktigt, hinner Gudrun säga innan det är dags att börja gå.

Vajande fana

Med en vit flagga längst fram, som ett vajande fredstecken, vandrar det böljande tåget av människor nedåt Mälaren. Först i ledet går Nils Lidskog, präst i S:ta Clara. Han har uppmuntrat folk att använda tungotalet som bönespråk och några har hörsammat uppmaningen. En del sjunger lovsång, andra ber högt eller viskande.

Strosande flanörer och stillastående rökare flyttar sig åt sidan när det brusande bönetåget slingrar fram. Första stoppet blir vid Rosenbad där statsministern har sitt tjänsterum. Deltagarna delar upp sig i mindre grupper och ber specifikt för makthavarna. Personer som Stefan Löfven (S) och Lars Adaktusson (KD) hörs nämnas bland böneämnena, och att "kristna ska kliva fram och ta ansvar". En av de tillfrågade böneledarna läser högt ur Bibeln innan det är dags att gå vidare. Riksdagshuset, Utrikesdepartementet och Mynttorget är andra anhalter.Ekumenisk rörelse

Peter Artman är positivt överraskad över uppslutningen. Han beskriver böneinitiativet som en gräsrotsrörelse med syfte att samlas i bön för städer och länder.

– Bönen har en bonuseffekt och det är att den är samlande, säger han och syftar bland annat på den breda uppslutning av kyrkoledare som ska höras under kvällen.

Då kommer bland andra Hans Weichbrodt från Oas, Daniel Alm från Pingst och Kerstin Oderhem från EFS att säga något.

Hur vet man om man fått bönesvar? Syns det på valvakan eller när?

– Det är svårt det där. Bönesvar kan komma sent, man kanske inte ens får uppleva det under sin livstid, som det var för Abraham till exempel. Det behövs nog Andens ögon för att se det, säger Peter Artman.

Läs också: Stor undersökning: Så röstar de kristna väljarna

Lilla Erstagården