Kyrkor måste begränsa klockringning efter klagomål från grannar

Flera kyrkor i Stockholm har fått begränsa klockringningen vissa tider efter klagomål från grannar.
Kyrkorna hänvisar till att klockorna är en tradition från 1600-talet, men närboende känner sig störda av ljudet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är tidningen Hem & Hyra som rapporterar om att flera bulleranmälningar har gjorts till miljöförvaltningen i Stockholm angående Svenska kyrkans klockringningar. Det gäller bland annat S:ta Maria Magdalena kyrka vid Södermalm, S:t Görans kyrka i Västermalm samt Söderledskyrkans klockor i Farsta.

Ytterligare två kyrkor utreds just nu för sina klockringningar: Kungsholmskyrkan samt S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm.

Störda nattetid

Grannarna känner sig framför allt störda av de klockor som ringer nattetid, och en kvinna klagar över att hon inte kan sova med öppet fönster när det är varmt. Flera kyrkor ger tidsangivelser med klockringning varje timma på dygnet, liksom det är en gammal tradition att klockorna ljuder när församlingen kallar till gudstjänst.

Andra grannar ifrågasätter varför kyrkklockorna ska ringa vid dop, bröllop och begravningar med hänvisning till att det oftast är ceremonier som bara berör några få personer.

Kyrkorådet överklagar

Kyrkoherde Annika Almström i S:ta Maria Magdalena kyrka har fått stänga av klockornas tidsangivelser sedan i våras, men överklagar nu till länsstyrelsen. Hon skriver på uppdrag av kyrkorådet:

"Med tanke på att kyrkan funnits på platsen mycket längre än i stort sett samtliga andra byggnader i närområdet anser vi det självklart att man inte kan pålägga restriktioner på klockringningen på grund av att omgivande fastigheter har en undermålig ljudisolering."

Kyrkvaktmästare Cathrine Richette säger till tidningen Hem & Hyra att hon är ”sjukt upprörd”.

– Man får ju tänka efter om man vill bo vid Mariatorget. Jag är väldigt förvånad att man på riktigt kan få igenom det här.

500 kyrkor ger besked om tiden

Riksantikvarieämbetet uppger att cirka 500 av landets 3 800 kyrkor har tidsangivelser med klockringning, och att 300 av dessa finns i tätbebyggt område. Detta enligt de senaste tillgängliga uppgifterna från 2002, skriver Hem & Hyra.