Lappis ökar satsning på integrationen

Den hundrade upplagan av Lapplandsveckan har börjat. Precis som de två senaste åren satsar konferensen på integration för nyanlända under veckan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– För tre år sedan var jag en vanlig deltagare på Lappis. I år ansvarar jag för undervisningen för de persisktalande!

Det går inte att ta miste på glädjen hos Esmaeil Masoumifard. Tillsammans med Timrå pingstförsamlings föreståndare, Maria Flodin, är han ansvarig för Lapplandsveckans integrationssatsning. Bland de tusentals konferensbesökare som den här veckan kommit till Husbondliden, strax norr om Lycksele, finns här 118 persisktalande iranier och afghaner som får kristen undervisning på sitt modersmål.

– Om man inte får undervisning i vad den kristna tron handlar om är det lätt att missförstå tron och skapa sig en felaktig bild. Vi vill hjälpa våra vänner som är nya i tron att förankras i Bibeln, säger Esmaeil Masoumifard, som fungerar som bibellärare i integrationstältet på konferensområdet.

Det är tredje året som Lapplandsveckan satsar på integration av nyanlända under veckan.

– Det långsiktiga målet är att de som deltar ska få mogna tillräckligt i tron för att kunna kliva fram själva och undervisa andra, precis som Esmaeil, säger Maria Flodin.

Andlig spis

Förutom att ge deltagarna andlig spis är tanken med integrationssatsningen att också ge en möjlighet att träffa nya svenska vänner.

– De tidigare åren har vi haft ett mer packat schema i integrationstältet, men i år har vi gjort programmet lite luftigare för att ge mer tid till att röra sig på området och träffa nya människor, säger Maria Flodin.

Som nyanländ kan det vara svårt att komma in i samhället när man varken kan språket eller har så många svenska kontakter.

– Det är inte så lätt att hitta en gemenskap att ingå i. Men som församlingar har vi en ganska unik situation där, eftersom vi har en etablerad gemenskap att erbjuda.

De flesta av deltagarna i integrationstältet är konvertiter till kristendom och kommer från olika pingstförsamlingar i Norrland.

– Det är både familjer och individer. Vissa har uppehållstillstånd, andra kämpar fortfarande med Migrationsverket, säger Maria Flodin.

Levande del av samhället

Esmaeil Masoumifard har bott i Sverige i tre och ett halvt år. Han berättar att det tog honom ett halvår att förstå innebörden av begreppet integration efter att han hörde det första gången.

– Det var ingen som förklarade för mig vad det verkligen innebar. Jag trodde att det bara betydde att kyrkan hjälper nyanlända. Men nu vet jag att det är mycket bredare än så.

Det handlar om att lära känna sitt nya land.

Det som tog honom ett halvår att förstå vill han nu förmedla till andra under Lappis.

– Det är viktigt att förstå lagarna, att lära sig språket, att bli en levande del av samhället.

Vad har Lappis betytt för dig personligen?

– Jag har fått nya vänner och min kristna familj har blivit större, säger Esmaeil Masoumifard.

Läs fler artiklar om Lapplandsveckan

Alla tidigare artiklar
Sex före äktenskap
Cilla Eriksson skriver slutreplik i debatten om sex före äktenskap.
Foto: Zoriana Stakhniv / Unsplash
Foto: Zoriana Stakhniv / Unsplash