M backar: Vill inte se förbud mot kors

I en intervju med Aftonbladet säger Elisabeth Svantesson att Moderaterna öppnar för att utreda om även kors och Davidsstjärnan ska tas med i den utredning som ska utreda slöjförbud i skolan. Men nu backar hon från uttalandet.
”Vi vill inte utreda ett generellt förbud mot religiösa symboler”, skriver hon på Facebook.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Moderaternas partistyrelse har sagt att de vill att ett förbud mot slöja i skolan utreds. På frågan om Elisabeth Svantesson tycker att ett förbud mot andra religiösa symboler - som till exempel kors och Davidsstjärna - också ska utredas, säger hon till Aftonbladet.

– Jag ser inget problem med att man gör en bred utredning där den frågan också belyses, säger Elisabeth Svantesson.

Läs mer: SD-kommun vill införa "klädpolicy mot kvinnoförtryck"

Hon tillägger samtidigt att utgångspunkten är att utreda ett slöjförbud, men utesluter inte att det skulle kunna bli tal om ett förbud även för kors och Davidsstjärna:

– Det vore klokt om utredningen ställer frågan, är det här en religiös symbol eller är det också något annat. I grunden är det klokt om en utredning har fria händer att vrida och vända på frågan, säger hon vidare.

Inskränker religionsfriheten

Men Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, håller inte med Svantesson. Han menar att det vore fel om alla religiösa uttryck i skolan blir förbjudna, oavsett om det är Davidsstjärna eller kors.

– Om man vill förbjuda plagg får man göra det till exempel för att lärare måste kunna se alla elever. Annars är det en inskränkning av religionsfriheten.

Ett missförstånd

Nu backar Elisabeth Svantesson från sitt uttalande. Hon menar att det inte stämmer att även kors och Davidsstjärnan ska ingå i utredningen:

"Det är ett missförstånd. Vi vill inte utreda ett generellt förbud mot religiösa symboler," skriver hon på Facebook.

"Däremot vill vi se en utredning om förbud mot slöja på flickor i förskola och grundskola. Då behöver utredningen bland annat se om slöja kan anses vara en religiös symbol. Och vad det i sådana fall får för konsekvenser för möjligheten att genomföra ett slöjförbud på förskolor och grundskolor. 

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg