Mahmoud orkade inte leva efter asylavslag

20-årige afghanen Mahmoud döptes i Pingstkyrkan i Jönköping, och gick på Alphakurs, efter flykten till Sverige.
Men efter fjärde avslaget på sin asylansökan orkade han inte leva längre.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pingstkyrkan i Jönköping kallade i går, onsdag, till presskonferens, för att berätta om det tragiska självmordet som har drabbat församlingen i förra veckan. Mahmoud var en av de ensamkommande flyktingungdomarna som för tre år sedan kom till Sverige.

Han hade ett par dagar innan sin död fått ett nytt avslag från migrationsmyndigheterna.

– Hans kristna tro bedömdes inte vara genuin. Man ansåg därför att han inte hade giltiga asylskäl, och inte skulle vara utsatt för några risker vid ett återvändande, berättar Chatrine Carlson, pastor och vice föreståndare i församlingen.

Döptes för två år sedan

I december 2016 fick Chatrine Carlson efter dopsamtal döpa Mahmoud. Han var sedan en flitig besökare i språkcaféer, i en grundkurs i kristen tro, så kallad Alphakurs, och var så sent som söndagen innan han dog på gudstjänst i Pingstkyrkan i Jönköping.

– Han var öppen och tydlig med sin kristna tro, och fanns med i det nätverk med konvertiter som finns i församlingen. Men han levde hela tiden under stor press säger Chatrine Carlson.

Läs mer: Ulrik Josefsson riktar kritik mot myndigheter

 

När församlingen nåddes av polisens besked innan förra helgen samlade man en lokal krisgrupp i kyrkan och kunde via församlingens egna medlemmar hjälpa myndigheterna att underrätta anhöriga i Iran om det tragiska som inträffat.

På lördagskvällen öppnades kyrkan för vänner, ihop med kommunen, socialtjänst, HVB-hem och församlingens volontärer.

– Det var en kväll av sorg, förtvivlan, frustration och vrede – mycket av känslor.

Oro bland konvertiter

I söndags informerades så övriga församlingen vid gudstjänsten, där en stor grupp av flyktingungdomarna fanns med. Det har också varit en minnesstund i moskén i Jönköping samt vid hans boende, där pingstkyrkan också har varit representerad.

Efter ryktesspridning, skriverier i sociala medier, och oro bland afghanska kristna konvertiter på olika håll i landet kallade Pingstkyrkan i Jönköping alltså till presskonferens. Det är inte första gången man agerar för de afghanska flyktingarnas sak.

Församlingen har svenskundervisningen SFI i sina lokaler, jobbar med familjehem, språkcaféer med mera och har ett stort nätverk bland konvertiter. När Dagen är på besök är det ett 100-tal gäster i församlingens café, där ett stort antal är SFI-elever.

Läs mer: Asylsökande: Det finns risk att det här händer igen

 

Församlingen jobbar nu vidare med att utbilda stödpersoner ihop med Räddningstjänsten och psykakuten, och samtalar om hur man ska kunna hjälpa till att liknande tragiska saker inte ska behöva hända igen.

Just nu råder sorg och förstämning i Pingstkyrkan i Jönköping.

Läs även: Därför kräver pingstpastorer stopp av utvisningar till Afghanistan