Nyheter

”Målet är att stoppa utvisningarna”

Aktivister samlas för att protestera mot utvisningar till Afghanistan, där även konvertiter sägs ingå. De leds av Fatimeh Khavari som gärna tar strid för konvertiter, trots att hon själv är muslim. Dagen har även talat med en diakon på plats.

1 av 8

"Människor har inget val, ingen människa är illegal", lyder en av ramsorna utanför Migrationsverkets förvarsenhet i Märsta strax norr om Stockholm. Ungefär femtio personer ska utvisas till Afghanistan och flyktingaktivister har slagit på stortrumman för att sätta käppar i hjulet.

Strax innan lunch på måndag morgon har nästan hundra demonstranter tagit sig hit, fler väntas ansluta. En av ledargestalterna är Fatemeh Khavari, som blivit en av huvudpersonerna i kampen för att ensamkommande unga ska få stanna.

– Vi har övernattat här i kylan utanför förvaret för att bevaka att de inte ska utvisa ungdomarna, säger Fatemeh Khavari till Dagen.

– Vi frös här ute, men bakom glaset satt ungdomarna och vinkade så att det värmde våra hjärtan.

Flera utsatta grupper

Hon berättar att här finns flera utsatta människor, kristna som konverterat från islam, hbtq-människor och flera hazarer, en folkgrupp som är extra utsatta i Afghanistan.

– Flera som sitter därinne har inte hört något från sina familjemedlemmar efter de senaste attackerna, säger Fatemeh Khavari.

Hon fortsätter med att berätta om talibanernas senaste attacker som drivit människor på flykt, samt säger att antalet dödade i Afghanistan numera är fler än i Syrien.

Vet ni vilka det är som utvisas?

– Vi vet att det är nästa femtio personer. Fem utvisningar ska ha stoppats.

Men att gå in i ärendena fall för fall är inte speciellt intressant. Fatemeh Khavaris grundinställning är att utvisningarna bör stoppas helt eftersom situationen i Afghanistan inte är säker.

– Vi kräver en ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan, säger hon.

Vad är målet med er protest?

– Att stoppa de här utvisningarna.

Fatemeh Khavari säger att protesten är fredlig, men att de ska göra allt "för att inte utvisa våra vänner".

Du är själv muslim, varför är du med och engagerar dig för att konvertiter ska få stanna i Sverige?

– För mig är det viktigaste medmänskligheten. För mig är alla lika mycket värda, det är vad islam har lärt mig. Jag är en troende människa och för mig är det kärlek, jag försöker alltid göra mitt bästa för andra, oavsett deras religion.

Fatemeh Khavari säger att det finns extremister i alla religioner men menar att talibanerna i Afghanistan inte borde räknas som muslimer.

– När de kallar talibaner för islamister blir jag ledsen. De ska kallas för extremister, de tillhör inte någon religion.

Så talibaner är inte muslimer?

– Den som dödar, den som sprider hat, det går inte att säga att man är muslim men samtidigt inte är muslim i sina handlingar.

– Den som dödar är inte en muslim. Inga talibaner eller IS-krigare är muslimer. Det är jag som gör islam på riktigt, inte de.

Lisa Hofverberg är diakon i Hammarbykyrkan och är också på plats bland demonstranterna.

– Jag är här för att visa att det inhumant att skicka tillbaka människor till Afghanistan där det är fullt krig. Jag är här för att visa solidaritet med dem som ska utvisas.

Kan det ni gör förändra något?

– Jag tror det. Man måste tro att det går att göra skillnad, det är viktigt att hålla hoppet levande. Det betyder också mycket för de här killarna att få känna att de har ett stöd.

Varför litar ni inte på myndigheternas omdöme i det här?

– För att det är krig i Afghanistan. För att det inte går ihop. De som sitter här har uppenbara hot mot sig när de skickas tillbaka. Det är viktigt att visa civilkurage, att visa att det här håller vi inte med om.

Fler artiklar för dig