Minnesmonument om Förintelsen får stöd från kyrkan

Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, stöder helhjärtat ett planerat minnesmonument om Förintelsen vid parlamentsbyggnaden i London.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

"Ett sådant monument kommer avsevärt höja statusen på City of Westminster som en plats för politiskt beslutsfattande och dess roll som en förebild för hela världen," skriver Justin Welby till Westminster Council.

Minnesmonumentet är tänkt att placeras intill parlamentsbyggnaden vid Themsens strand. Det ska bland annat innehålla några figurer i brons, rapporterar Christian Today.

Ett annat förslag är att också uppföra ett underjordiskt kunskapscenter om vad som hände under Förintelsen.

Den anglikanske ärkebiskopen ger sitt fulla stöd till minnesmonumentet. Han menar att det är viktigt att den grymhet som nazisterna satte i verket under andra världskriget måste hållas i minne och aldrig får glömmas bort.

"Att minnas är ett följd av erfarenhet och utbildning. Och erfarenhet förstärks av symboler. Symbolismen i ett monument vid demokratins vagga som parlamentet utgör, är grundläggande och mycket kraftfull", skriver Welby.

Andra som också stöder projektet är rabbinen Ephraim Mirvis och Londons borgmästare Sadiq Khan.

Men planerna stöter också på motstånd. En av kritikerna är Irene Lancaster, en pionjär när det gäller att sprida kunskap om Förintelsen, och vars föräldrar överlevde Förintelsen.

Hon kallar planerna på ett minnesmonument för "gräsliga" och menar att ett sådant inte kommer att avskräcka från antisemitism utan tvärtom får motsatt effekt.

– I stället för att förhindra antisemitism så kommer det att leda till att den ökar, menar hon.

Hon hänvisar till minnesmonument och Förintelsemuséer i Tyskland, Frankrike och länder i östra Europa. Dessa har vandaliserats, vanhelgats och förlöjligats, enligt Irene Lancaster.

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg