Muslimer får stöd efter norsk moskéattack

En beväpnad man angrep på lördagen en moské i Oslo-förorten Bærum. Enligt vittnen avfyrades skott i moskén.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Efter gårdagens attack mot en moské i Bærum några mil från Oslo visar landets invånare sitt stöd till norska muslimer. Flera vill hjälpa till att säkra dagens firande av högtiden id al-adha, samtidigt som polisen söker efter tänkbara motiv.

En man har gripits misstänkt för att ha utfört attacken mot al-Noor Islamic Centre i Bærum under lördagen, men exakt vad som inträffat är fortfarande oklart. Vittnen hävdar att skott har avlossats, något som polisen ännu inte bekräftat.

En person skadad

– En av våra medlemmar har blivit skjuten av en vit man i hjälm och uniform, säger moskéns föreståndare Irfan Mushtaq till nyhetssajten Budstikka, skriver Aftonbladet. Enligt polisen blev en person lindrigt skadad, men de har inte bekräftat att det rör sig om en skottskada.

Efter att den misstänkte mannen gripits fick han vård för skador han fått i samband med att en moskébesökare avvärjde hans attack. Han överfördes därefter till arresten där polisen har hört honom under natten.

Hyllade terrordåd

Bara timmar före skjutningen i Bærum skrev en person med samma namn som den misstänkte ett meddelande på ett nätforum där han hyllade terrordådet mot moskéer i nyzeeländska Christchurch, som skördade över 50 liv i mars 2019. Det rapporterar norska TV2, skriver Aftonbladet.

"Möjligt mord"

Mannen misstänks även för mord på en kvinna som hittades död i en lägenhet efter moskéattacken. Kvinnan och mannen är bekanta med varandra sedan tidigare, men vilken relation de har vill inte polisen gå in på.

– Vi utreder det som ett möjligt mord. Den döda är ung, och hittades då polisen tog sig in i lägenheten där den gripne mannen bor, säger Rune Skjold vid Oslopolisen.

TT-NTB

Dagen

KONVERTITEN ABBAS
Joakim Hagerius.
Foto: Natanel Gindemo
LUCIA