NHL nollat i spelet om mesta kristna idrottarna i USA

Vilken amerikansk sport har flest idrottare som är öppet kristna? Det har en religionsforskare i Chicago tagit reda på. Och Sverige har ett finger med i spelet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är religionsforskaren Ryan P Burge vid Illinois universitet i Chicago som gjort studien. Han har undersökt hur det ser ut med kristna bekännelser i de fyra stora sporterna i USA: baseboll, basket, amerikansk fotboll och ishockey.

Bibelord på Twitter

Genom att studera och analysera hur professionella manliga idrottsmän uttrycker sig på Twitter har han kommit fram till en slutsats, rapporterar christianpost.com.

 

Läs mer: Allt mer öppet för kristen tro i NHL

 

Han har kommit fram till att baseboll har flest utövare som öppet bekänner sig som kristna. Den slutsatsen har han dragit efter att ha tittat på hur många idrottare som har ett bibelord i sin presentation på Twitter.

Det visar sig då att 8 procent av de 1 265 Twitter-konton som tillhör spelare i Major League Baseball, MLB, som är den stora amerikanska proffsligan i baseboll, innehöll åtminstone en bibelvers.

NFL näst bäst

Tvåa kommer spelarna i amerikansk fotboll, National Football League eller NFL, med 4 procent. Som nummer tre placerar sig basketproffsen i NBA, National Basketball Association, där endast tre spelare av totalt 359 hade en bibelvers på sina Twitter-konton.

 

Läs också: "Praying Benny" hyllas när NHL fyller 100

 

Sist kommer de totalt cirka 900 spelarna i National Hockey League, NHL - där inte en enda spelare (!) i de 31 klubbarna citerar Bibeln när de presenterar sig själva på Twitter. Ett överraskande resultat, kan tyckas.

Avkristnat Europa

Hur kan det komma sig att hockeyspelarna i NHL inte är lika kristna, i varje fall är inte alls lika öppna med sin tro, som sina kolleger de tre andra stora sporterna i USA? En förklaring som Ryan P Budge lyfter fram har med spelarnas ursprung att göra.

– Många spelare i MLB är vita och har växt upp på den amerikanska landsbygden. Och där är de evangelikala kyrkorna som starkast, konstaterar han.

– I NHL ser det inte alls ut så. I NHL kommer många spelare från andra delar av världen. Framför allt från Skandinavien och länderna i östra Europa där religiös övertygelse är en av de lägsta i hela världen.

Fakta:

Gjord av Ryan Burge vid Illinois universitet i Chicago.

Hans forskning fokuserar på religiositet och politik och politiskt beteende.

Basebollspelare är mest kristna, sett till bibelord på Twitter, är hans slutsats.

På andra plats kommer amerikanska fotbollsspelare, följt av basketspelare och sist hockeyspelare.

Det i särklass mest populära bibelordet på Twitter av professionella idrottare i USA är Filipperbrevet 4:13: Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft. (Översättning: Bibel 2000.)