Nytt besked i sista stund: Hossein skulle utvisas men fick stanna

I måndags kväll lyfte ett plan till Afghanistan med asylsökande som fått avslag. Hossein, som är medlem i Lidköpings pingstförsamling, var en av dem som skulle avvisas, men fick nytt besked i sista stund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det rådde både stress och frustration utanför förvaret i Kållered i Göteborg i måndags kväll. Flera frivilligorganisationer fanns på plats för att förhala avvisningen av de 27 afghanerna i väntan på att nya beslut skulle hinna fattas.

I andra ”laget” jobbade mellan 50 och 100 poliser med att få ombord rätt personer på den abonnerade bussen som skulle köra mot flygplatsen.

– Det ropades i megafoner och folk ringde hela tiden för att få bussbolaget eller flygbolaget att strejka. Det var häftigt att se engagemanget för dessa killar, säger Madeleine Lindvall som fanns på plats.

Läs mer: Utvisning av konvertit stoppas

 

Tillsammans med sin man hade hon åkt från Lidköping till Göteborg för att om möjligt hjälpa Hossein Mohammadin, en afghansk 35-årig man som döptes 2014 och som varit med i Lidköpings pingstförsamling sedan dess. Han har även bott hemma hos familjen.

Migrationsverket tror inte att hans kristna tro är genuin och det är anledningen till avvisningsbeslutet, som överklagats ett flertal gånger.

Jobbar på second hand

Madeleine Lindvall arbetar på Agape second hand i Lidköping där även Hossein Mohammadin varit frivilligarbetare. Tillsammans har de varit på flera församlingsläger, gudstjänster och Hossein har under åren blivit en del av församlingen.

– Vi har hela tiden trott att just han kommer att få uppehållstillstånd eftersom han är så mogen i sin tro och har blivit som en ledare för ungdomsgänget. Han ringer runt till de andra grabbarna och får med de till samlingarna, säger Madeleine Lindvall.

Hossein Muhammadin är född i Afghanistan, men flyttade med sin familj till Iran som fyraåring. Han beskrivs av sina vänner i församlingen som mycket fåordig och blyg, vilket inte varit till hans fördel under samtalen med Migrationsverket. Bland annat nämnde han inte i sitt första samtal med Migrationsverket att han blivit döpt eftersom han inte trodde att det var relevant. Något som sedan använts emot honom, enligt Rolf Wernersson, tidigare vakanspastor i pingstförsamlingen.

Blev en chock

Det definitiva utvisningsbeslutet som kom förra veckan blev en chock för Madeleine Lindvall många i församlingen. Nya överklaganden lämnades in under helgen och även en ansökan om att få studera. Om det var någon av dessa handlingar eller den sammantagna bilden som i sista stund fick avvisningsbeslutet att skjutas upp, vet varken Madeleine Lindvall eller hennes pappa Rolf Wernersson.

Det de vet är att de nu har mer tid på sig att bevisa för Migrationsverket att Hossein Mohammadins konvertering är på riktigt.

– Nu har vi fått en tidsfrist och det känns fantastiskt, säger Rolf Wernersson, som döpte Hossein och som följt honom sedan dess.

– Det är mycket som ser nattsvart ut, men så länge han är kvar i Sverige finns det ljus.

Hoppas komma hem

Sedan några månader tillbaka bor Hossein på förvaret i Kållered dit polisen tagit honom, men pingstförsamlingen i Lidköping hoppas nu få ”hem” honom igen så snart som möjligt.