27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

"Pastorsbyten skapar tro och hopp för framtiden"

Evangeliska frikyrkans ledare, missions-direktorerna Linalie Newman och Ingemar Forss, tycker det är spännande med de många pastorsbytena i de stora församlingarna. – Det här ger en känsla av möjligheter, tro och hopp framåt, säger de.

Det är ingen gemensam orsak bakom att många stora EFK-församlingar just ny byter, eller har bytt, pastor och föreståndare. Linalie Newman och Ingemar Forss konstaterar att de flesta anställda går vidare in i nya pastorstjänster, och är tacksamma för att flera pusselbitar i församlingarna nu har fallit på plats.

– Vi tror på en dynamisk tid framåt, där många har nytändning för sin tjänst. Det är ett väldigt spännande läge.

Vänder blicken utåt

Ellen Hemström, 28 år, i Filadelfiakyrkan i Örebro är just nu föräldraledig, men har hunnit jobba ett år som pastor och föreståndare. Hennes församling firade 120 år för två år sedan, och har därefter jobbat mycket med vision och organisation, berättar hon.

– Vi försöker ta ut en ny riktning och har funderat över vilken församling vi vill vara. Det är lätt att gå vilse och bara se den egna verksamheten. Vi har formulerat en ny vision där vi vänder vår blick utåt mot omvärlden och vill ta tillbaka ett missionellt perspektiv.

Läs mer | Stor rotation bland EFK-pastorer

Hon tror att det är välgörande för en församling att ibland få ett nytt ledarskap, även om det inte bara är enkelt. Att det endast finns två kvinnor bland de nya föreståndarna i de största EFK-församlingarna uppfattar hon inte som något ställningstagande.

Känt sig välkomnad

– Jag ser en positiv väg framåt för kvinnor i föreståndartjänst inom EFK, och har känt mig väldigt välkomnad. Men ibland tar det tid. Jag är glad för pastorsgemenskapen som finns, säger Ellen Hemström.

David Axelsson tillträder om någon vecka som föreståndare för Kungsportskyrkan i Huskvarna efter att i sju år ha varit biträdande pastor/föreståndare i samma församling. Han är glad för en positiv medlemsutveckling.

– Vi har ett barn- och ungdomsarbete som växer, liksom ett stort friskvårdsarbete och stora utmaningar kring det diakonala, där vi driver trygghetsboende och hemtjänst. Det känns som ett stort förtroende och spännande att få bli föreståndare för detta.

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar