Pingstförsamlingen United i Malmö: Nu ansluter vi oss till EFS

Pingstförsamlingen United Öresundskyrkan i Malmö har i helgen fattat beslut om att ansöka om medlemskap i EFS inom Svenska kyrkan.
Pastorerna ska prästvigas och församlingen förrätta dop och nattvard enligt Svenska kyrkans ordning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var vid ett extra årsmöte under söndagen som församlingen fattade beslutet med kvalificerad majoritet, 70,5 procent, enligt ett pressmeddelande från United.

Samtidigt ansöker församlingen nu om ett lösare associativt medlemskap i Pingst FFS – en möjlighet som finns i Pingst stadgar. Det är Pingst FFS högsta beslutande rådslag i maj som slutligt fattar beslut om associativa medlemskap för församlingar som "inte i alla delar kan omsluta den gemensamma värdegrunden".

Läs också: Daniel Alm: Inte självklart att United kan vara kvar i Pingst nu
 

Närmat sig det lutherska

United Öresundskyrkan är "partykyrkan" som de senaste åren har närmat sig den lutherska traditionen i gudstjänstordning och praxis. Pastor Magnus Persson har i höst gett ut en bok på EFS-förlaget där denna förflyttning är tydlig.

"Man kan konstatera att detta är ett stort beslut, samtidigt som det är en naturlig konsekvens av församlingens utveckling under många år. Vi har under denna utveckling upptäckt rikedomarna i det lutherska och rosenianska arvet och rört oss mot kyrkans evangeliska centrum", skriver församlingsledningen i sitt pressmeddelande.

Läs också: Analys: Uniteds närmande till EFS väcker frågan om dopet i Pingst
 

Vill du kommentera artikeln på Facebook? Gör det här!