Politiker i Sölvesborg stoppar regnbågsflaggan på stadshuset

Den så kallade Prideflaggan ska inte längre hissas på stadshuset i Sölvesborg, enligt ett beslut av kommunens politiska styre SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Enligt SD-kommunalrådet Louise Erixon kommer kommunen bara att följa allmänna och nationella flaggdagar, skriver Blekinge Läns Tidning. Hon poängterar att det är viktigt för Samstyret att flaggningen sker med svensk flagga – inte andra nationers.

Kommunen har sedan 2013 – under socialdemokraten Heléne Björklunds tid som kommunalråd – hissat Prideflaggan varje år i augusti när Pridefestivalen äger rum i Stockholm. Men nu är det slut med det.

Tradition viktigt

Det var ett sätt att gå utanför gällande regelverk och urholka traditionen, anser Louise Erixon.

– För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger hon till BLT.

Färg för andlighet

Prideflaggan, som signalerar mångfald, lanserades under San Francisco Pride 1978 och blev snabbt mycket populär. Varje färg har sin egen betydelse där den röda färgen symboliserar livet, den orangea helande, gult för solen, grönt för naturen, blå för konsten och lila för andligheten.

MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat