Right Livelihood-priset till tre fängslade

Det "alternativa Nobelpriset" går i år till fem personer som alla kämpat för de mänskliga rättigheterna. Tre av dem sitter i fängelse i Saudiarabien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Right Livelihood-priset brukar delas ut till människor som på något sätt anses arbeta praktiskt för jordens och dess invånares bästa. I år delar pristagarna på tre miljoner kronor.

Tre av fem av årets pristagare, har dömts till långa fängelsestraff och sitter fängslade i Saudiarabien. De bildade organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter.

Läs mer: Protester mot att porta Right Livelihood-priset

 

Jordbrukaren Yacouba Sawadogo från Burkina Faso får pris för att ha lyckats hejda ökenspridningen och den australiske agronomen Tony Rinaudo premieras för sina projekt att hindra avskogningen i Afrika söder om Sahara.

Hederspriset går i år till två jurister. Thelma Aldana från Guatemala och Iván Velásquez, Colombia, för att ha bekämpat brott och korruption i Guatemala.

Fakta

Right Livelihood Award ska utdelas till personer som "på ett tappert sätt levt efter principen att varje person ska ha ett ärligt yrke som till fullo respekterar andra människor och den naturliga världen, samt ta ansvar för våra handlingars konsekvenser och bara använda en rättvis del av jordens tillgångar".