Rigmor Robért startar Sektpodden med Emma Gembäck: ”Vi två var fiender förut”

I Sektpodden pratar förre Knutbypastorn Emma Gembäck och läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt om sekter i allmänhet och Knutby i synnerhet. På torsdagen kom första asvnittet av podden ut.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Under många år var Emma Gembäck och Rigmor Robèrt bittra antagonister.

– Du var vår fiende, säger Emma till Rigmor i poddavsnittet.

Anledningen till konflikten var att Rigmor Robèrt återkommande uttalade sig negativt om Knutby Filadelfia, där Emma Gembäck var medlem, i offentliga sammanhang.

Efter församlingens sammanbrott för några år sedan kontaktade Emma Gembäcks make Peter, som var en av de mer profilerade personerna i församlingen, Rigmor Robèrt för att be om ursäkt. Det ledde i sin tur till att Emma Gembäck och Rigmor Robèrt fick kontakt.

– Jag personligen har fått mycket hjälp av dig och i dag är vi goda vänner och sitter här med en podd och det tycker vi i alla fall är ganska fantastiskt. Vi har gått från värsta fiender till goda vänner, säger Emma Gembäck i podden.

”Har också varit i botten”

Till Dagen betonar de samtidigt att de aldrig har haft en ”expert/patient-relation”.

– Däremot har våra samtal varit väldigt givande och klarläggande och det önskar vi dela med oss av i podden, säger Emma Gembäck.

Premiäravsnittet, som är drygt 40 minuter långt, berör bland annat Knutbydramat 2004 och hur det var att leva som medlem i Knutby Filadelfia.

– Jag var pastor i cirka tio år, men jag har också varit i botten. Jag vet hur det är att bli utfryst och nedtryckt, säger Emma Gembäck i podden, där hon också beskriver hur begreppen ”att vara fel” respektive ”att vara rätt” påverkade livet i Knutby.

Inspelade predikningar

I beskrivningen av podden står det även att Emma Gembäck och Rigmor Robèrt ska följa den kommande Knutbyrättegången där Åsa Waldau, Peter Gembäck och en tredje före detta pastor i Knutby Filadelfia är åtalade.

Det finns alltså en långsiktig plan med podden. Men redan i höst kommer olika aspekter av Knutby Filadelfia att belysas. I ett avsnitt fokuserar duon till exempel på just Åsa Waldau. Ett annat avsnitt ska handla om ”barnflickan” Sara Svensson medan ett tredje avsnitt riktar in sig på Helge Fossmos första hustru, Heléne Fossmo, som omkom under märkliga omständigheter år 1999.

Emma Gembäck och Rigmor Robèrt utlovar även besök av gäster, samt att inspelade predikningar från församlingen ska spelas upp.

Läs mer Åtalade Knutbyledaren Peter Gembäck: Jag vet att jag får mitt straff

 

Minst tio avsnitt

– Vi har redan spelat in tre avsnitt och tanken är att det ska bli tio avsnitt. Vi kommer att publicera ett avsnitt per vecka, sedan utvärderar vi allt innan vi eventuellt tar en paus tills rättegången mot Åsa Waldau och de andra börjar den 14 januari, säger Rigmor Robèrt till Dagen.

– I podden ger jag det djuppsykologiska perspektivet medan Emma har inifrånperspektivet, fortsätter hon.

Finns något problematiskt med att Emma, som tidigare pastor i Knutby, pratar om församlingen och tidigare medlemmar så pass kort inpå församlingens upplösning? Är alla upplevelser bearbetade?

– Vi räknar med att möta undringar och reflektioner rörande vår podd. Ämnet är känsligt. Emma och jag har tänkt igenom och vi diskuterar kontinuerligt etiken, säger Rigmor Robért.

Vem tog initiativ till podden?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag tror att det växte fram i takt med att vi började prata och umgås allt mer.

Vad är syftet med podden?

– Vi vill att den ska vara klargörande, vad var egentligen det som hände. Vi vill också förklara hur människor kan hamna i en sådan miljö. Väldigt ofta får jag höra att det måste vara svaga människor, men det stämmer inte.

 

Bredare betydelse

Även om Sektpodden kommer ha stort fokus på Knutby Filadelfia poängterar Rigmor Robèrt att den ska belysa sekter i bredare betydelse – och att sektbeteende inte bara är ett problem i religiösa miljöer. Hon nämner företag, vänkretsar och kriminella sammanhang, men även de terapeuter som arbetade med Thomas Quick-fallet.

De sistnämnda kallar hon en ”terapeutsekt”.

– Det handlar om högutbildade personer, varav några, trots bevisen, fortfarande försvarar agerandet runt Thomas Quick. Med podden vill vi ge upprättelse till människor som har hamnat i osunda miljöer.

Läs mer Tidslinje: Knutby Filadelfias uppgång och fall

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar

Sektpodden

Sektpodden produceras i samarbete med Acast.

I första skedet är tio avsnitt planerade varav tre är inspelade. Podden kommer även att bevaka Knutbyrättegången som inleds i mitten av januari 2020.

Under hösten kan lyssnare skicka in frågor som Emma Gembäck och Rigmor Robèrt ska försöka att svara på.

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg