Se dr Mukweges tacktal

I flera svenska församlingar visades under söndagsgudstjänsten en video där den nyutnämnde fredspristagaren tackar Nobelkommittén.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det här är en stor dag för Kongos kvinnor. Det här priset tar vi emot för kvinnorna som har genomlidit stora svårigheter, och blivit utsatta för sexuellt våld, säger dr Denis Mukwege i sitt tack- och segertal.

Det drygt två och en halv minuter långa talet som du kan se här var samtidigt en hyllning till Kongos kvinnor som dr Mukwege och hans medarbetare på Panzisjukhuset länge arbetat för att hjälpa, en kamp som sedan starten fått massivt stöd från svenska församlingar och hjälporganisationer. Talet visades under söndagen i flera församlingar, däribland Filadelfiakyrkan i Stockholm och Mälarökyrkan på Ekerö.

Läs också: Birger Thureson: Nu lyssnar världen på Mukwege

 

– Det har tagit lång tid, men nu har världen äntligen börjat lyssna till kvinnorna, konstaterar dr Mukwege i videon.

På Panzisjukhuset i Bukavu, Kongo, har tusentals kvinnor som utsatts för sexuellt vård opererats. Sjukhuset började byggas 1999 mitt under brinnande krig och invigdes 2002. Det uppfördes med stöd av PMU, Läkarmissionen och Sida och drivs av samarbetskyrkan Cepac.

Dr Denis Mukwege är alltsedan starten Panzisjukhusets chefsläkare.

Läs vidare: "Mukwege är den största Metoo-aktivisten"