Stefan Swärd: Felbedömning av SD att försöka nå kristna så här

Runar Sögaard ska hålla ytterligare tre ”väckelsemöten” med SD-ledaren Jimmie Åkesson innan valet på söndag. Sögaard står själv för alla kostnader.
EFK-pastorn Stefan Swärd: En felbedömning om Jimmie Åkesson är ute efter den kristna väljargruppen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det blir ytterligare tre "Väckelsemöten med Jimmie Åkesson" inför valet, meddelar Runar Sögaard. Det första äger rum på Elmiahallen i Jönköping på måndagen, det andra på Louis de Geer Konsert och Kongress i Norrköping på onsdag och det avslutande mötet på lördagskvällen, i en centralt belägen lokal i Stockholm.

– Jag tror inte det är någon tillfällighet att Jimmie väljer att komma just till mig den sista kvällen före valet och jag är mycket tacksam för det, säger Runar Sögaard till Dagen.

– Det har ett enormt signalvärde.

Läs också: Inga tuffa frågor av Runar Sögaard under "väckelsemöte" med SD-ledaren

 

 

SD: "Kristna är en viktig valgrupp"

På frågan varför Jimmie Åkesson väljer att framträda just vid Runar Sögaards möten i valrörelsens slutspurt svarar Jimmie Åkessons stabschef, Mikael Eriksson (SD), så här:

– Det första mötet i Uppsala blev väldigt trevligt med många hundra deltagare som kom och lyssnade. Då tackade vi ja till att göra fler sådana utfrågningar.

Är kristna en viktig väljargrupp för Sverigedemokraterna?

– Ja. Tidigare har många kristna väljare valt KD, men vi uppfattar att intresset är stort för ett alternativ till dem. KD är i dag ett väldigt vilset parti som kämpar för sitt existensberättigande. De slits isär mellan deras liberalism och konservatism. Sverigedemokraterna är i dag det parti som tydligast står upp för den kristna värdegrunden och vårt lands kristna arv, säger Mikael Eriksson (SD).

Och varför väljer ni just det forumet för partiledarens allra sista framträdande innan valet på söndag?

– Jimmie Åkesson kommer efter Runars utfrågning att göra fler saker samma kväll. Men det är sista framträdandet inför en stor publik. Sista dagarna vill vi hinna med så mycket som möjligt, och hans inbjudan fungerade rent schemamässigt efter finaltalet i Stockholms stad.

 

53475.jpg

Stefan Swärd: "Fel ute om de vill nå kristna"

Stefan Swärd, pastor i Evangeliska frikyrkan och statsvetare, tycker inte att resonemanget håller hela vägen.

– Jag tror Jimmie Åkesson gör lite av en felbedömning om han är ute efter den kristna väljargruppen, Runar Sögaard är inte rätt ingång för att nå den. Jag har inte hört honom predika på många år och vet inte ens vad han har för kyrklig anknytning.

– Och om jag tolkat Jimmie Åkesson bokstavligen så kan man inte vara både kristen och sverigedemokrat. För Sverigedemokraterna är nationen den högsta tillhörigheten. För en kristen är det Kristus. Den tillhörigheten är global.

Läs också: Runar Sögaard tävlar i ”Biggest Loser VIP”
 

Satsat på kyrkovalen

Stefan Swärd påpekar att det brukar vara väldigt svårt att få partiledare att medverka i samlingar med kristna förtecken så nära inpå valet.

– Så det är väldigt anmärkningsvärt att Jimmie Åkesson tackat ja till det här. Det är svårt att säga om det är de kristna man är ute efter eller om det handlar om att Runar Sögaard är en känd person.

– Men å andra sidan, SD har satsat mycket på kyrkovalen och anknyter till kristen konservatism som moralfrågor och aborter. Man är skeptisk mot Prideparaden och det tror jag en del kristna uppskattar.

 

Många donationer

Evenemangen bekostas av Runar Sögaard själv, vilket bekräftas av Sverigedemokraterna.

– Det är något jag var beredd att bekosta själv från allra första början. Men sedan var det väldigt många som var villiga att stödja detta och bidra, säger Runar Sögaard till Dagen.

Så det har kommit in gåvor och donationer, menar du, som hjälper till att bekosta det hela?

– Ja, så är det.

Är allt betalt och klart?

– De evenemang som varit hittills är reglerade och betalda.

Läs mer: Pastor: Så lockar SD de frikyrkligt aktiva

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården