Teolog: Att uppväcka någon från de döda är inte en nådegåva

En video där en man i Sydafrika påstås bli uppväckt från de döda har blivit en viral succé.
– Generellt när jag hör något sådant tänker jag att vi har mycket att lära av de förväntningar och den längtan som det är ett uttryck för, säger teologen Mikael Tellbe.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det är den sydafrikanske pastorn Alph Lukau som leder Allelluia International Ministries som i en uppmärksammad video åter har satt fokus på de mer spektakulära uttrycken för kristen tro.

– Utifrån bibeltexter i Nya testamentet ser vi att sjuka blir botade och människor uppväcks från de döda. Både Petrus och aposteln Paulus väcker upp döda enligt Apostlagärningarna, säger teologen och bibelläraren Mikael Tellbe i Örebro, till Dagen.

I ett bibliskt perspektiv handlar det ändå om exceptionella händelser, understryker han.

Inte en nådegåva

– Att uppväcka någon från de döda finns inte med som en nådegåva. Och samtidigt får vi inte tvivla så mycket att de övernaturliga inslagen i tron försvinner. Nya testamentet gör anspråk på faktiska händelser, säger han.

Mikael Tellbe har inte sett den aktuella videon och vill därför inte uttala sig om detta specifika fall. Han är också noga med att inte blanda samman det faktum att Jesus uppväcktes från de döda och bibelberättelserna om under och tecken de första århundradena efter Kristus.

– Jesus väcktes upp för att världen skulle tro och han lever fortfarande. Alla andra under och tecken – till exempel när någon blir uppväckt från de döda – är av en mer temporär karaktär. Alla människor ska dö men Jesus lever för evigt, sammanfattar han sitt resonemang.

Läs mer | Pastor påstås ha väckt man från de döda

 

Inte fastna i tvivlet

Så hur ska vi då reagera när vi hör om något liknande som det som påstås ha skett i Sydafrika? Generellt gäller det att vara lite skeptisk och samtidigt inte fastna i tvivlet, menar Mikael Tellbe.

– Min bedömning är att vi kan se de under och tecken som skedde efter att Jesus hade dött och uppstått som en bekräftelse på att Petrus och Paulus hade en auktoritet som den tidiga kyrkans ledare.

Så den som tvivlar inför dylika nutida fenomen är inte helt förtappad?

– Nej, det skulle jag inte säga (skratt), men med det sagt vill jag verkligen uppmuntra till att ta det övernaturliga på allvar. Fortsätt be för sjuka, men vila i att Gud gör resten. Och ibland är det kanske inte nödvändigt att basunera ut det som sker till hela världen.

– Vi i västvärlden lever med en inomvärldslig världsbild där allt måste kunna förklaras, vägas och mätas. Det rationella tänkandet är en styrka ibland men en svaghet i andra situationer och omständigheter. Vi behöver skapa mer tro – inte mindre – på att Gud kan hela, lindra och framför allt att han är med ända till livets slut.

Fysiska gudstjänster
Hasse Boström.
Foto: Josefin Casteryd
Foto: Josefin Casteryd
Pastorsenkäten 2020 - Så ser kyrkorna på att webbsända.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo