Thomas Idergard om konvertiten Markus: Om inte han är kristen - vem är det då?

Den katolske prästen Thomas Idergard har i över ett halvår undervisat konvertiten Markus inför hans dop. Att hans tro nu har underkänts av Migrationsverket övergår hans förstånd. Dessutom är Thomas Idergard mycket kritisk till att handläggaren som utredde Markus fall bar slöja.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Om inte han är genuint kristen vet jag inte vem som är det, säger prästen Thomas Idergard när han berättar om Markus.

Hösten 2017 började han undervisa den unge afghanen om kristen tro efter att ha blivit kontaktad av den familj där Markus bodde. Under påsknattsmässan 2018 lät slutligen Markus döpa sig och Thomas Idergard har själv redogjort för Migrationsverket om Markus väg till tro, där han menar att konvertiten från Afghanistan både har den kunskap som kan krävas samt kan redogöra för sitt andliga liv.

– Han är en trogen mässbesökare som har visat ett stort intresse för att leva ut sin tro. Om inte han är äkta, då vet jag inte vem som skulle vara det, säger Thomas Idergard.

Han poängterar att förutom att undervisa Markus inför dopet så har de träffats många gånger även efteråt för att samtala.

"En skandal"

Thomas Idergard har en del åsikter när det gäller Migrationsverkets hantering av Markus asylärende och han tycker att det är en skandal att en konvertit frågades ut av en handläggare i slöja.

Läs också Skarp kritik mot Migrationsverket - lät muslim i slöja utreda konvertitfall
 

Men som asylsökande kan man väl inte välja och vraka vem som ska utreda ens ärende?

– Naturligtvis inte, men förhöret får inte förhindra en fri och öppen kommunikation. När Markus ska beskriva slöjtvånget på kvinnor som ett skäl för att han vänder islam ryggen, då ska han inte behöva be om ursäkt till handläggaren, säger Thomas Idergard.

– Migrationsverket har en skyldighet att se till att den som frågar ut honom inte har symboler av religiös eller politisk art som gör att man blir rädd.

Hårda straff

Thomas Idergard lyfter fram att inom islam är det belagt med hårda straff att lämna religionen, vilket gör det ytterst olämpligt att ha en muslimsk handläggare i ett konvertitärende. Han påpekar också att det inte är den enstaka handläggarens fel, snarare ett systemfel att hon hamnade i den sitsen.

Om slöjan ska bort, då ska väl även korsen bort?

– Har vi några fall där vi haft kors som försvårat förhören, svarar Thomas Idergard retoriskt.

Läs också Här är kristendomsfrågorna Migrationsverket ställer till konvertiter

Läs fler artiklar om Migrationsverkets kristendomsprov

Alla tidigare artiklar

Läs mer om asylsökande konvertiter

Alla tidigare artiklar
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner