Tidigare pastorn Patrick Tiainen radiopratade om otroheten

Patrick Tiainens församling i finska Karleby växte snabbt. Men för ett drygt år sedan lämnade han kyrkan efter att ha varit otrogen med en man.
– Jag är kristen och homosexuell, säger han i radiokanalen Yle Vega.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I sitt sommarprat berättar Patrick Tiainen hur han blev retad under barndomen för att vara flickig och om hur han i tonåren bestämde sig för att ta sitt eget liv. Men eftersom det inte kom något tåg överlevde han.

2013 reste Patrick Tiainen till Kenya där han blev inspirerad att starta en karismatisk kyrka i Finland vilket också skedde ett år senare då han var 21 år.

Under de följande två åren växte församlingen snabbt. Samtidigt gifte sig Patrick Tiainen också med en kvinna i kyrkan. Men i dag beskriver han äktenskapet som ett stort misstag.

– Jag gifte mig med någon jag inte kände på djupet. Men ännu värre var att jag inte kände mig själv, säger han enligt Yle.

När en man, som öppet berättade att han hade levt i ett homosexuellt förhållande, kom till församlingen valde Patrick Tiainen att berätta om sin dragning till män vilket resulterade i att de så småningom inledde ett förhållande.

Efter att detta blivit känt under våren 2017, lämnade han församlingen och flyttade till en annan stad.

"Identitetskris och frihet"

I sommarpratat konstaterar Patrick Tiainen att första tiden på den nya bostadsorten präglades av "identitetskris, teologisk kris och allmän livskris". Men han beskriver också en tilltagande frihetskänsla.

– Jag hade kanske svikit Gud, men han hade inte svikit mig. Han hade ingen kris. Han var nära och han var god. Också mot mig.

Sommarpratat avslutas med att han ställer en fråga – går det att vara kristen och homosexuell?

– Där det gudomliga och mänskliga möts händer det mycket vi inte förstår. Och då måste vi hålla oss till det vi vet – jag vet att jag alltid har varit sån här. Jag vet också att jag, precis som alla heterosexuella, behöver närhet, kärlek och en varm relation för att må gott och utvecklas. Det skadar ingen.

– Men när jag förnekade det behovet blev jag sjuk. Och olycklig. På frågan kan man vara kristen och homosexuell så har jag bara ett svar: jag är kristen och homosexuell.

Läs mer: Pastor Patrick Tiainen lämnar Word of Faith efter otrohetsaffär