Nyheter

Trump ratar klimatmötet – fixar egen samling om religionsfrihet

På måndagen ska ett toppmöte om klimatet äga rum i FN-högkvarteret i New York. Men USA:s president har bjudits in till ett annat möte där religionsfriheten är i fokus.

Vita huset skriver i ett pressmeddelande att Donald Trump kommer att uppmana det internationella samfundet att vidta konkreta åtgärder för att förhindra attacker mot människor på grund av religion eller annan övertygelse. Han kommer också att uppmana till konkreta åtgärder för att säkerställa att religiösa byggnader och offentliga platser är trygga för människor av alla trosuppfattningar.

Mike Pence öppningstalar

Av pressmeddelandet framgår likaså att USA:s vicepresident Mike Pence ska öppningstala på mötet.

Religionsvetaren och författaren Johnnie Moore, som också sitter med i USA:s statliga kommission för internationell religionsfrihet (USCIRF), säger i en kommentar till The Christian Post att många har blivit inbjudna att delta i evenemanget.

Bland dessa finns bland andra konservativa evangelikala ledare som har deltagit i evenemang i Vita huset, USCIRF-kommissionärer, religionsfrihetsaktivister och religiösa ledare.

"Förenta staternas president har beslutat att fastställa sin egen agenda för FN:s generalförsamling och den dagordningen kommer att involvera det mest radikala, fokuserade uttalandet om religionsfrihet som någonsin har levererats av någon president i USA till FN", skriver Moore till The Christian Post.

Att samlingen om religionsfrihet äger rum parallellt med klimattoppmötet har samtidigt väckt frustration.

– Att inte delta (i klimattoppmötet) och ändå dyka upp i byggnaden innebär att kasta stridshandsken, säger David Waskow, från World Resources Institute, till brittiska The Guardian.

Sen bokning av lokal

En FN-källa säger dessutom till The Guardian att bokningen av lokalen där religionsfrihetssamlingen ska äga rum, relativt sett, gjordes i sista minuten.

En talesperson för USA regering säger till brittiska The Independent USA står bakom ett balanserat förhållningssätt till klimatförändringarna som "gynnar ekonomisk tillväxt och förbättrar energitillgångssäkerheten samtidigt som miljön skyddas".

Läs även: Pastor läxade upp Trump efter feltaggad tweet

Fler artiklar för dig