Trump sockrade sitt stora tal med religiösa referenser

– Varje liv är en helig gåva från Gud, löd president Donald Trumps ord då han höll sitt tredje "state of the union"-tal där han som president målade ut en ärorik framtid för sitt land.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

När Donald Trump höll sitt årliga tal till kongressen var det en välregisserad show och för republikanerna i senaten blev det en klang och jubelföreställning med stående ovationer stup i kvarten.

Talet blev också uppmärksammat för att talmannen Nancy Pelosi, från det demokratiska partiet, efteråt demonstrativt rev sönder ett exemplar. Hon har själv förklarat att det var för att Trump tidigare vägrat hälsa på henne, ett brott mot sedvanligt vett och etikett. Men hennes handling är också ett tydligt exempel på den polarisering som just nu råder i amerikansk inrikespolitik, valåret 2020.

Mycket religion

Donald Trumps tal var en dryg timme långt och presidenten betade av en lång rad ämnen, inte minst var han mån om att på klassiskt Trump-manér få skryta om hur bra det går, inte minst när det gäller den amerikanska ekonomin.

Men Donald Trump sockrade även sitt tal med mycket religiösa referenser. Exempelvis lovprisade han religionsfrihet och tog upp att han själv ändrat reglerna för bön i skolan.

– I USA bestraffar vi inte bön, vi river inte ner kors, vi förbjuder inte religiösa symboler. Vi sätter inte munkavle på predikanter och pastorer. I USA lyfter vi fram tron, vi firar religionen, vi höjer våra röster i bön och vi lyfter vår blick till Guds ära.

Rätten till vapen

Precis efter denna lovprisning till religionsfriheten valde Donald Trump att försvara rätten att bära vapen, som pekades ut som en lika viktig grundlagsskyddad rättighet.

Donald Trump lyfte också in tron då han återigen tog sig an abortfrågan, där han lierat sig med prolife-rörelsen.

Under sitt tal uppmanade han kongressen att släppa fram en ny lagstiftning som förbjuder sena aborter, och på plats i publiken fanns också ett barn som fötts prematurt i vecka 21, tvååriga Ellie Schneider.

– Ellie påminner oss om att varje barn som föds är ett livets mirakel, sa Donald Trump, som sa att hon lever tack vare amerikansk avancerad läkarvård och familjens förböner.

Livet är Guds gåva

Hennes mamma kunde inte hålla tårarna tillbaka då hon plötsligt fick stående ovationer av USA:s politiska elit.

– Vare sig vi är republikaner, demokrater eller politiskt oberoende så måste vi alla kunna enas om att varje liv är en helig gåva från Gud, sa Donald Trump.

Kristen nationalism

Oftast kom ovationerna under talet enbart från Trumps politiska supportrar inom republikanerna, medan de demokratiska representanterna ofta satt ned och försökte se så missnöjda ut som möjligt.

Efteråt kritiserades Trump för att stå för en kristen nationalism, en politik specialdesignad för hans vita evangelikala väljarskara, inte minst då han mejslar fram ett regelverk som ska göra det så svårt som möjligt för muslimer att ta sig in i landet.

Lysande framtid

Donald Trump avslutade sitt tal med pompa och ståt, där han lovprisade USA:s historiska bedrifter men också betonade att landet bara är i början av sin fantastiska resa.

– Guds nåd skiner fortfarande över oss, och mina amerikanska medmänniskor, det bästa väntar fortfarande, avrundade Donald Trump.

Sedan önskade han på sedvanligt maner Guds välsignelse över USA samtidigt som Nancy Pelosi i bakgrunden började riva sönder ett utskrivet exemplar av hans tal, något hon både kritiserats och hyllats för.

Läs också Här är religiösa grupperna som styr USA:s politik

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar
Övergrepp i kyrkan
Foto: Isaac Holmgren
Foto: Isaac Holmgren