Trump varnar evangelikaler om våld vid valförlust

Ni kommer att förlora "allt som vi byggt upp" och det kommer bli våldsamt om Demokraterna vinner valet, varnade Donald Trump.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i måndags som USA:s president Donald Trump höll ett möte med omkring hundra ledare och pastorer inom den evangelikala rörelsen vid en middag i Vita huset. Där tog han tillfället i akt och varnade de kristna företrädarna för ödesdigra konsekvenser om han och det republikanska partiet förlorar makten.

Val till kongressen

I november är det mellanårsval i USA. Republikanerna riskerar att förlora sin majoritet i kongressen vilket skulle leda till ett rejält bakslag får Donald Trump som skulle få en svårare politisk terräng att navigera i.

Mötet med de evangelikala ledarna handlade bland annat om att de borde ge Republikanerna sitt stöd. Presidenten tryckte framför allt på vad kristna evangelikaler skulle förlora om det blir ett maktskifte i USA.

– Valet den 6 november är inte bara på många sätt en folkomröstning om mig, utan en folkomröstning om er religion, en folkomröstning om yttrandefrihet och religionsfrihet, sa Donald Trump till de församlade, enligt CNN.

Se vad ni förlorar

Han varade de kristna ledarna att en valförlust för Republikanerna skulle rasera "allt som vi har gjort" och att det kommer att ske snabbt och våldsamt.

Framför allt pekade han ut vänsteraktivister som var villiga att ta till våld om Republikanerna förlorar och det underliggande budskapet till de evangelikala ledarna var att de borde bli en del av valmaskineriet, inte minst för att de i sina kyrkor når ut till miljontals människor.

– Ni måste i positiv anda gå ut och få folket att stödja oss. Om ni inte gör det, så kommer det bli början på slutet av allt som ni fått.

Vänder dem ryggen

Vita kristna evangelikaler har varit några av Donald Trumps starkaste supportrar, och har i vått och torrt ställt sig bakom honom som president, sexskandaler och påstådda rysskontakter har hittills inte ändrat på det.

Men långtifrån alla kristna, inklusive evangelikaler, stödjer Trump. Och efter presidentens flirt med evangelikala ledare nu i veckan har också ett varningens finger lyfts från kristet håll, vilket Huffington Post skriver om.

– Jag misstänker starkt att Donald Trump manipulerar sin konservativa kristna väljarbas, och skulle vända dem ryggen på en gång om det skulle passa hans agenda att få mer makt, skriver teologen Roger E Olsen i en kommentar i anslutning till Trumps middag med de evangelikala ledarna.