Tusentals IS-offer i massgravar

Den extrema jihadiströrelsen IS efterlämnade över 200 massgravar i Irak, enligt uppgifter från FN. I gravarna finns kvarlevorna efter tusentals människor – såväl kvinnor som barn, äldre och irakiska soldater. FN uppskattar antalet kroppar till mellan 6 000 och 12 000, men det exakta antalet är svårt att fastställa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

De 202 massgravarna är koncentrerade till fyra provinser i de norra och västra delarna av landet, nära gränsen till Syrien. Det gäller bland annat i Nineve-provinsen runt staden Mosul, där många kristna irakier har blivit hårt utsatta av IS-krigare, och den kristna minoriteten stundtals har fruktat att bli helt utplånad.

Fler massgravar kan komma att hittas, varnar FN-organet Unami och manar irakiska myndigheter att bevara kvarlevorna så att offrens familjer kan begrava dem.

Läs även: Egypten: Kristna dödades på väg från dop

Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) utropade 2014 ett så kallat kalifat, det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam. I december 2017 besegrades IS av irakiska styrkor som hade stöd av en USA-ledd koalition. FN har tidigare uppgett att uppemot 33 000 civila dödades av IS brutala framfart i Irak. Ytterligare cirka 55 000 skadades.

TT och Dagen

Läs mer: Nuri Kino: Vem bryr sig om IS-offren när lamporna slocknat?

Fysiska gudstjänster
Hasse Boström.
Foto: Josefin Casteryd
Foto: Josefin Casteryd
Pastorsenkäten 2020 - Så ser kyrkorna på att webbsända.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo