USA-minister markerade för religionsfrihet

USA:s utrikesminister Mike Pompeo går till hårt angrepp mot Kinas behandling av muslimska minoritetsgruppen uigurer, men tar också upp situationen för de kristna i Kina och Iran.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Han gjorde det i ett tal på lördagen när han talade om religionsfriheten i världen och i USA vid det årliga Values voters summit, en samling där många värdekonservativa kristna väljare samlas, och som också anknyter till familjefrågorna.

Mike Pompeos medverkan i sammanhanget har i veckan blivit kritiserat från det Demokratiska partiet och personer som står Hillary Clinton nära.

Religionsfriheten prioriterad

I sitt tal lyfte utrikesminister Pompeo fram att religionsfriheten är en av den amerikanska regeringens prioriterade frågor.

– President Trump har gett direktiv till alla i administrationen att lyfta fram och försvara religionsfriheten, här hemma och utomlands. Religionsfriheten är en universell och gudagiven rättighet som gäller alla människor, sa Pompeo, och förklarade att han personligen är djupt involverad i detta.

– Men tyvärr lever över 80 procent av världen befolkning i länder där det finns signifikanta begränsningar i religionsfriheten.

Utsatta uigurer i Kina

Mike Pompeo tog särskilt upp situationen för den muslimska minoritetsgruppen uigurer i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina. Såväl FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering som människorättsorganisationen Human Rights Watch har tidigare kritiserat Kina för att utsätta uigurerna för systematiskt religiöst förtryck.

– Hundratusentals, kanske miljoner, uigurer hålls mot sin vilja i läger för omskolning, där de tvingas att delta i politisk indoktrinering och andra avskyvärda skymfningar, sa Pompeo i sitt tal, skriver The Guardian.

Men utrikesministern sa ingenting om eventuella sanktioner mot Kina pågrund av detta, något som har krävts av kongressledamöter i USA.

– Vi är också bekymrade över regeringens stränga åtgärder mot kristna i Kina, som inkluderar att stänga kyrkor, bränna biblar och ge order till kristna efterföljare att avsäga sin tro, fortsatte Pompeo, enligt The Daily Signal.

Tufft även i Iran

Utrikesministern Pompeo, vars regering själv har kritiserats för att åsidosätta mänskliga rättigheter i olika sammanhang, påtalade i sitt tal vid Values voters summit också att religiösa minoriteter i Iran rutinmässigt fängslas, blir av med sina rättigheter och utsparkade från jobb, och utsatta för många andra smädelser.

– Vi står med de kristna, judar, sufier, muslimer, zoroastrier, bahai-troende och alla andra religiösa grupper i Iran som får sin mänskliga värdighet våldförd av den här regimen, sa Mike Pompeo.