Utländska präster ska lösa prästbrist

Karlstad stift har redan rekryterat två tyska präster, och fler präster från utlandet är på väg.
– I våras hade vi 23 vakanser, berättar Carl Wessmark, rekryteringsadjunkt, om prästbristen som finns i Svenska kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nyligen pekade Saco ut prästyrket som ett framtida bristyrke, och redan i dag rapporteras det om prästbrist runtom i landet.

I Karlstad stift har man valt att vända sig utomlands för att täcka upp några av luckorna, vilket är ett av flera sätt att hitta nya präster. I våras deltog stiftet på en kyrkmässa i Tyskland, och redan har två präster rekryterats därifrån.

Nu väntar ytterligare två präster från Indien och en från Lettland på att få ansluta. De erbjuds till en början praktik, och efter det har de möjlighet att söka jobb, efter kompletterande utbildning.

– Om det här passar som hand i handske för dem är det inte otänkbart att de söker jobb, säger Carl Wessmark, rekryteringsadjunkt i Karlstads stift.

– Och präster vill vi ha, det vill alla stift i Svenska kyrkan, det är mer eller mindre prästbrist överallt.

Men att rekrytera präster utomlands, så som Karlstad stift gör, hör inte till vanligheten. Och det handlar om att hitta präster som ingår i lutherska världsförbundet, eller samfund som Svenska kyrkan har kyrkogemenskap med.

Hur många präster saknas egentligen?

– Jag kan inte ge en bergsäker siffra, eftersom det ändrar sig hela tiden. Men i våras var det 23 vakanser.

Vad betyder det?

– Att på flera ställen måste man söka dispens att inte fira gudstjänst, för enligt kyrkoordningen ska det firas gudstjänster varje söndag. Vi får sammanlysa gudstjänster. En hel del pensionerade präster jobbar extra. Jag jobbar på stiftskansliet, men vid några få tillfällen rycker jag också ut och jobbar extra i församling som präst, säger Carl Wessmark.

– Vi har levt med det här länge, man får trolla med knäna för att lösa problematiken, och det sliter oerhört mycket på dem som är igång.

Är det inte ett problem om ni tar in präster som inte pratar svenska?

– Jo, och ska du ha ett jobb som präst i Svenska kyrkan ska du naturligtvis kunna svenska, annars kan du inte vara församlingspräst. Som präst är du till för församlingen, och vi kan inte förvänta oss att alla församlingsmedlemmar ska prata engelska eller tyska.

Carl Wessmark förklarar att de som efter praktik väljer att söka jobb i kyrkan måste utbilda sig, inte bara för att lära sig språket, utan de måste också gå kompletterande kurser för att lära sig mer om kyrkan de ska vara verksam i.

– Det är vid få tillfällen du bara kan gå rakt in och börja jobba.

Statsministeromröstning