Vatikanen i ekonomisk kris – snart bankrutt enligt ny bok

Ekonomisk kris hotar Vatikanen och redan 2023 kan påvedömet gå med underskott. Bara en femtedel av de ekonomiska medlen går till att hjälpa fattiga och behövande.
Det hävdas i en ny bok.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Boken är skriven av den italienske undersökande journalisten Gianluigi Nuzzi. Han säger sig ha fått tillgång till 3 000 hemliga dokument som bevisar hur Vatikanens räkenskaper ser ut.

Nuzzi påstår att Vatikanen förlorade nära 44 miljoner euro förra året. Trots att en krisplan sjösattes för att stoppa det ekonomiska läckaget ökade förlusterna jämfört med året innan.

Intäkter har rasat

Som förklaringar till den ekonomiska krisen anges framför allt två orsaker. Dels inkompetent ekonomisk hantering och dels minskade gåvor.

De summor som skänks till katolska kyrkan har rasat från 101 miljoner euro år 2006 till 70 miljoner euro 2016 och kan i dagsläget vara mindre än 60 miljoner euro, rapporterar The Telegraph.

I vågskålen finns också de senaste årens avslöjanden om sexuella övergrepp som orsakat en förtroendekris.

Nära finansiell kollaps 

Gianluigi Nuzzi sparar inte på sin kritik i boken, vars titel är Universal Judgment. Vatikanen beskrivs som ett huggormsbo som präglas avundsjuka, girighet och interna strider. Han skriver:

"Om påvedömet under Franciskus går i konkurs, beror det inte på angreppen av konservativa katoliker eller att få har en kallelse till katolska kyrkan. Det beror på den finansiella kollapsen som kommer allt närmare."

Läs mer: Vatikanen: Påven på övergreppsoffrens sida

Av de ekonomiska medlen går enligt Nuzzi endast en femtedel till att hjälpa fattiga och behövande. Resten av pengarna finns på bankkonton eller används för att täppa till finansiellt läckage.

– Påven Franciskus reformer av Vatikanens finanser har misslyckats, åtgärderna är som att sätta ett plåster på en kraftig blödning, säger Gianluigi Nuzzi till The Times som citeras av premier.org.uk.

Katastrofal skötsel

Vatikanen äger många fastigheter men skötseln av dessa tillgångar är "katastrofal", anser Nuzzi.

Gianluigi Nuzzi var för några år sedan huvudperson i den så kallade Vatikan Leaks-skandalen där medveten korruption i Vatikanen avslöjades.

Vatikanstaten är en självständig mikrostat i Rom. Dess viktigaste funktion är att tillförsäkra Heliga stolen ett oberoende så att påven och katolska kyrkan inte ska vara beroende av någon annan världslig makt.

- Körsång är en stor verksamhet i Sverige, en viktig verksamhet, sa Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo