Vatikanen till försvar för bikthemligheten

Alla försök att lagstifta om att präster måste avslöja övergrepp de fått kännedom om under bikt förkastas i skarpa ordalag av Vatikanen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Doktrinen om bikthemlighet, att kyrkans präster under inga omständigheter får avslöja något som de fått kännedom under bikt, får inte rubbas på något sätt. Det slog Apostoliska domstolen, Vatikanens högsta domstol fast på måndagen. Domstolen publicerade då ett dokument undertecknat av domstolens ledande kardinal Mauro Piacenza, som understryker att bikthemligheten inte kan brytas och är nödvändig för prästens samvetsfrihet.

– Sakramentets försegling är en absolut nödvändighet och ingen mänsklig makt har jurisdiktion över det, eller kan hävda det, sa kardinalen enligt CBS News.

Ett brott mot bikthemligheten från en prästs sida leder enligt kyrkolagen till avkragning och exkommunicering.

I konflikt med lagar

Vatikanens markerande av bikthemlighetens vikt kommer i en tid när den ifrågasätts på flera håll. I Kalifornien behandlas just nu ett lagförslag som kan tvinga präster att rapportera bekännelser om sexuella övergrepp till polisen. Det skulle alltså ställa präster i katolska kyrkan inför valet att lyda lagen eller kyrkan. Sådana lagar existerar redan i sju andra delstater i USA, i Irland och två av Australiens delstater, och diskuteras nu i Chile, skriver CBS News.

Hellre fängelse

I Kalifornien har biskop Michael Barber reagerat starkt mot det aktuella lagförslaget.

”Jag sitter hellre i fängelse än lyder den här attacken mot vår religionsfrihet”, skrev biskopen i ett brev till sitt stift i Oakland i maj, rapporterar Catholic News Agency, CNA. Om lagförslaget går igenom får ingen präst lyda det, skrev biskopen och fortsatte: ”Skyddet av din rätt att bekänna inför Gud och få dina synder förlåtna i absolut hemlighet måste försvaras.”

Ingen tolerans

I uttalandet från Vatikanen understryker kardinal Piaenza att uttalandet inte på något vis får tolkas som ”tolerans för de avskyvärda fall av övergrepp som begåtts av medlemmar av prästerskapet."

”Ingen kompromiss är acceptabel när det gäller skyddet av minderåriga och sårbara personer, eller när det gäller att förebygga och bekämpa varje form av övergrepp” skriver kardinalen.

Läs fler artiklar om pedofilskandalerna i Katolska kyrkan

Alla tidigare artiklar
- Körsång är en stor verksamhet i Sverige, en viktig verksamhet, sa Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo