Relationer

Barnen vill inte följa med till kyrkan – ”Vi ser det som ett misslyckande”

Att inte få med sina barn till kyrkan kan väcka både sorg och skam hos kristna föräldrar. Vi måste sluta se detta som en mått på om vi lyckats i vårt föräldraskap eller inte, menar psykoterapeut och sexolog Hanna Möllås.

”Ge som gåva det du fått som gåva”. Det var temat för Hönö-konferensen som hölls sommaren 2019, där Hanna Möllås, kristen psykoterapeut och sexolog som vanligt fanns på plats för att ta emot par och enskilda personer som sökte samtalsstöd. Under konferensens gudstjänster och samlingar talade man om att dela sin tro med med vänner och arbetskamrater men också med sin familj och sina barn.

För vissa konferensdeltagare blev detta en påminnelse om något som kan vara svårt. Särskilt när man är förälder.

– Många av dem som sökte upp mig för samtal, var mammor och pappor som ville prata om att man inte lyckats ge sin tro vidare till sina barn. Det var både föräldrar till barn som är små nu, och de vars barn var vuxna.

Föräldrarna som Hanna mötte gav ofta uttryck för en stor sorg.

– De som hade äldre barn som inte gick i kyrkan var ledsna över att man inte kunnat ge barnen en tro, men också för att de saknade tron och kyrkan som en gemensam nämnare. Flera berättade att man inte alls kunde ta upp frågan om tro med sina barn eftersom den blivit så infekterad.

För andra föräldrar, ofta de med yngre barn, var det inte tron som var problemet utan enbart kyrkan. Dessa föräldrar kände ofta en stor besvikelse över församlingar som inte mött deras barn på det sätt som barnet hade behövt.

– Vissa föräldrar berättade till och med att deras barn blivit mobbade av sina jämnåriga i kyrkan.

Hanna Möllås menar att många föräldrar anklagar sig själva:

– Någon ångrade att de tvingat sina barn att gå till kyrkan för mycket. Andra undrade om de borde pushat sina barn mer. Ytterligare någon funderade över om det hade blivit annorlunda om hon som förälder hade engagerat sig som söndagsskolledare.

Hanna Möllås menar att det inte är så konstigt att kristna föräldrar känner sorg när barnen inte vill tro eller följa med till kyrkan.

– Om tron är själva meningen med livet, är det klart att man vill ge det vidare.

Som kristen förälder är det givetvis okej att känna sig ledsen över detta. Däremot, menar Hanna Möllås, måste vi sätta stopp för den känsla av skam som många uttrycker.

– Jag möter föräldrar som känner sig misslyckade för att de inte klarat av med det man anser vara ens viktigaste uppdrag. Att ge tron vidare. Vi måste sluta att se detta som en fråga som avgör om vi lyckats eller inte lyckats i vårt föräldraskap. Vårt viktigaste uppdrag som föräldrar är att älska våra barn.

Ett sätt att försöka vända på tanken lite, är att hänvisa till hur Gud älskar oss, menar Hanna Möllås.

– Gud älskar oss, men vill samtidigt att vi ska ha en fri vilja. Så ska vi föräldrar också älska.

Hanna Möllås brukar säga till föräldrar att de ska vara stolta över att de uppfostrat barn som vågar ta egna beslut. Dessutom måste vi komma ihåg att barn kan hitta en tro och kanske en väg in i kyrkan även senare i livet.

– Jag brukar uppmuntra föräldrar att lägga sina barn i Guds händer. Man får be att Gud tar hand om barnen och att man själv får förstånd att inte göra tron till en stridsfråga.

Fler artiklar för dig