24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Så mår barnflickan Sara Svensson tio år efter mordet i Knutby

”Jag mår förhållandevis bra”. Det är budskapet från den så kallade barnflickan i Knutby. I dag är det exakt tio år sedan det uppmärksammade mordet och för första gången gör Sara Svensson ett kort uttalande, särskilt adresserat till Dagens läsare.

Observera att den här artikeln publicerades i januari 2014.
 

Sara Svensson, som fyller 37 år om några månader, dömdes sommaren 2004 för att ha dödat Alexandra Fossmo och ha försökt döda Daniel Linde. Dåvarande pastorn i Filadelfia Knutby, Helge Fossmo, som Sara Svensson hade ett förhållande med, dömdes för anstiftan till mord.

Helge Fossmo fick livstids fängelse, medan Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård. Domstolen ansåg att Fossmo manipulerat ”barnflickan” och att hon helt stått under hans inflytande

Knutbydramat är ett av de mest uppmärksammade mordfallen i Sverige på de senaste decennierna. En orsak var att dramat utspelade sig i en frikyrkomiljö, om än kraftigt sektbetonad, och hade inslag av otrohetsaffärer.

Tio år sedan dramat

De senaste veckorna har flera medier uppmärksammat att det gått tio år sedan dramat. Några av dem har varit på plats i Knutby och pratat med nuvarande församlingsledning och medlemmar. Även Dagen hade för några veckor sedan en utförlig granskning av Knutbyförsamlingens utveckling sedan 2004. Vi hade också samtal med personer som under den här tiden lämnat gemenskapen.

Sara Svensson har dock inte gett några intervjuer sedan händelserna i Knutby. Men genom sin samtalspartner och själavårdare, som hon varit i kontakt med sedan den första rättegången, gör hon nu ett första uttalande till Dagen.

– Hon vill hälsa att hon mår förhållandevis bra. Hon har ett arbete, hon har bostad, och hon har goda kristna vänner. Utifrån omständigheterna har hon det riktigt bra, säger själavårdaren.

Lever ett vanligt liv

Hennes själavårdare meddelar också att Sara Svensson i dagsläget avstår från att ge några ytterligare kommentarer om händelserna i Knutby eller medias bevakning av dem.

Hon lever numera ett vanligt liv. För drygt två år sedan, december 2011, släpptes hon fri från den rättspsykiatriska klinik i Vadstena, där hon vårdats. Chefsläkaren gjorde bedömningen att Sara Svensson inte längre led av en allvarlig psykisk störning.

”Låg återfallsrisk”

Sara Svensson har efter det inte haft några restriktioner och förvaltningsrätten i Linköping, som fattade beslutet om frigivningen, ansåg att risken var låg för återfall i våldsbrott. I domen skriver man bland annat: ”Hon lever i ett sammanhang där hon känner att hon accepteras och kan leva vidare.”

Läs också: Dokument: Knutbydramat, del 1: Åsa Waldau lämnar Knutbyförsamlingen

Öppen vård

Vid frigivningen hade hon fått öppen vård sedan ett halvår och bland annat studerat vid Vadstena folkhögskola.

Förutom de vänner som hon hänvisar till i uttalandet ovan har Sara Svenssons far, som bor kvar på deras hemort i Småland, under de här tio åren varit ett viktigt stöd för henne.

---

Fakta:

  • Knutbymordet
  • 10 januari 2004 skottskadas Daniel Linde i sin villa i Knutby. Strax därefter hittas Helge Fossmos hustru mördad.
  • Dagen därpå grips Sara Svensson. Några veckor senare grips även Helge Fossmo, misstänkt för medhjälp till mord.
  • Det framkommer senare att "barnflickan", Sara Svensson, i november 2003 attackerat Helge Fossmos sovande fru med en hammare.
  • 30 juli 2004 döms Sara Svensson för mord och mordförsök, till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

---

Hasse Boström

Hasse Boström är tidigare reporter, tf chefredaktör, redaktionschef, webbredaktör, ledarskribent, debattredaktör, nyhetschef och familjeredaktör på Dagen.

Fler artiklar