Utrikes

Macron sätter press på muslimska ledare

Franske presidenten kräver att de ställer upp på “franska republikanska värden”.

Emmanuel Macron
Som ett sätt att bekämpa radikal islamism i landet vill president Macron att de muslimska ledarna undertecknar ett slags avtal där de franska värdena klargörs.

Efter de blodiga terrorattackerna för drygt en månad sedan har nu kampen mot terrorism och militant islamism hårdnat i Frankrike. President Emmanuel Macron kommer nu bland annat att skapa en särskild organisation för landets imamer, i samråd med den muslimska paraplyorganisationen CFCM (Le Conseil francais du culte muselman). De imamer som ingår i den nya organisationen ska få en fransk officiell ackreditering – men denna ackreditering ska också kunna dras in.

Klar inom ett halvår

Det var i början av oktober som Macron först tog upp tanken på en särskild organisation för franska imamer, “Conseil national dess imams”, skriver franska tidningen Le Monde. Presidenten bad då CFCM att fastställa de kriterier som ska vara uppfyllda innan en imam får sitt certifikat. Nu har alltså CFCM ställt sig bakom idén. Den nya organisationen ska vara på plats inom ett halvår.

Macron har också bett de muslimska ledarna i CFCM att skriva under ett dokument med stadgar som beskriver sådant organisationen måste ställa upp på. Det handlar om “franska republikanska värden”, skriver BBC.

I dokumentet slås bland annat fast att islam inte ska vara en politisk rörelse, utan en religion. Utländsk inblandning i religiösa angelägenheter ska inte heller vara tillåtet. Macron sa vid ett möte sent på onsdagen att han har gett CFCM 15 dagar på sig att säga ja till de krav som finns specificerade i dokumentet.

Hemundervisning görs svårare

Presidenten har även flaggat för en rad andra åtgärder för att få bukt med terrorismen och extremismen. Bland dessa åtgärder finns restriktioner vad gäller hemundervisning, skärpta straff för den som kränker statliga tjänstemän, strängare straff för den som håller barn hemma från skolan, samt förbud att dela den typ av information som syftar till att kartlägga var människor bor och arbetar, om syftet kan vara att skada.

Den sistnämnda åtgärden har tillkommit bland annat eftersom det har framgått att läraren Samuel Paty, som halshöggs brutalt, var målet för en intensiv hatkampanj på sociala medier månaden innan han mördades.

---

Fakta: Störst antal muslimer i Västeuropa

  • Majoriteten av invånarna i Frankrike är katoliker. Men här finns också den största muslimska befolkningen i Västeuropa.
  • Flera terroristattacker där islamistisk extremism har varit drivkraften har inträffat i Frankrike under senare tid. Bland annat har en kyrkvaktmästare och en lärare mördats av våldsbejakande islamister.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig