Vita evangelikaler gav Trump sitt stöd

81 procent av USA:s vita evangelikaler röstade på Donald Trump, enligt valundersökningarna. Avgörande för valsegern.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

8 av 10. Stödet för USA:s nyvalde president Donald Trump är enormt starkt bland landets evengelikala kristna, och utan det stödet hade den republikanske presidentkandidaten troligtvis inte vunnit valet.

Ett så starkt stöd har inte någon presidentkandidat fått från denna väljargrupp sedan George Bush i valet 2004, som stöddes av 78 procent av de vita evangelikala väljarna, skriver Washington Post.

De uppskattar att denna väljargrupp utgör en femtedel av alla som registrerat sig för att delta i detta val.

Att många kristna protestanter väljer republikanerna är inte så konstigt, de har länge varit något av partiets kärntrupp. Men att Donald Trump fick ett så starkt stöd kanske förvånar många, med tanke på att flera kristna ledare gått ut och varnat för att rösta på honom.

Författaren och rådgivaren till Bill Clinton, Tony Campolo, säger att Trumps seger ”utan tvekan till stor del beror på” stödet från "vita manliga evangelikaler".

- Trumps seger kommer sannolikt att resultera i rannsakan bland evangelikaler där de funderar på vilka de är och varför de lät sig dras med i stödet för en man vars retorik spelar på rädsla för invandrare, rädsla för muslimer, en anti-vetenskaplig misstro mot den globala uppvärmningen, öppen rasism och sexistiska attityder som strider mot skriften, säger Tony Campolo till Christian Today.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Dagens fråga

Är du glad över valresultatet i USA?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster