1,6 miljoner skänktes för Ellinor Grimmarks rättegångskostnader

I slutet av den här veckan ska Elli­nor och Carl Johan Grimmark betala en faktura på drygt 1,6 miljoner kronor. Men redan nu har de fått ihop pengarna som krävs.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi är oändligt tacksamma, säger paret till norska tidningen Dagen.

Region Jönköpings län har krävt drygt 1,6 miljoner kronor från paret Grimmark för regionens rättegångskostnader i samband med en tvist om rätten till samvetsfrihet inom vården.

Ellinor och Carl Johan Grimmark har i flera omgångar vädjat till privatpersoner och församlingar om ekonomiskt bidrag för att kunna betala räkningen vars förfallodatum är den 3 juni.

För några veckor sedan fattades drygt 700 000 kronor. Men i förra veckan berättade Ruth Nordström, chefsjurist på Skandinaviska människorättsjuristerna och ombud för barnmorskan Ellinor Grimmark, för Världen idag att det hade kommit in ungefär hälften av pengarna. Och nu meddelar hon att den resterande summan också har anlänt.

Överskott går till barnmorskan Linda Steen

Ruth Nordström säger dessutom till Världen idag att de insamlade medlen överstiger summan på 700 000 kronor och att överskottet ska gå till en annan barnmorska, Linda Steen, som i likhet med Ellinor Grimmark har kämpat för att få arbeta som barnmorska med samvetsfrihet, men förlorat i rätten.

900 000 samlades in

Norska tidningen Dagen uppger en konkret summa – att drygt 900 000 svenska kronor ska ha samlats in till Grimmark.

En liknande insamling till stöd för Linda Steen har pågått parallellt och enligt Ruth Nordström talar nu det mesta för att Linda Steens räkning, från Sörmlands läns landsting, också kommer att kunna betalas.

Ingen sammanställning av var alla bidrag kommer från

Under de senaste dagarna har privatpersoner kontaktat Dagen för att fråga hur de kan bidra till insamlingen till Ellinor Grimmark. Ruth Nordström säger till Dagen att det fortsätter att komma in pengar och att någon sammanställning varifrån alla bidrag kommer inte har hunnits med. Men hon förklarar samtidigt att de, så snart det är möjligt, kommer att göra en sammanställning och att tanken är att alla givare ska få ett personligt tack.

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar

Detta har hänt

Ellinor Grimmark var fast anställd sjuksköterska när hon vidareutbildade sig till barnmorska. Hon blev lovad ett vikariat som sedan drogs tillbaka sedan hon sagt att hon inte ville utföra aborter på grund av sin tro.

Hon sökte även tjänster på flera andra sjukhus och fick nej.

Hon vände sig då till Diskriminerings­ombudsmannen och senare till domstol.