Annons

Ett giltigt testamente är viktigare än man tror

Om du själv vill bestämma hur ditt arv ska fördelas måste du skriva ett testamente. Många tror inte att det behövs, men det gör det. Speciellt om du vill att en del av ditt arv ska gå till att göra världen lite bättre.

Det är nog inte så många som går runt och tänker på vad som ska hända med ens arv den dag man inte finns mer. Men att tänka igenom det, och ha ett giltigt testamente, är viktigare än man tror.

− Testamentet är det enda sättet att själv få styra över sitt arv. Vi pratar med många som lever i tron om att de inte behöver ett testamente. Men ofta visar det sig att ett testamente faktiskt behövs för att det ska bli så som personen önskar, säger juristen Helena Koos, specialiserad på testamenten och familjerätt.

Även biståndsorganisationen Diakonia vittnar om vikten av att skriva ett testamente.

− Allt fler inkluderar en gåva till en organisation som de brinner för i sitt testamente. Många tänker att det bara är människor med stora tillgångar eller som saknar arvingar som testamenterar till organisationer, men så är det inte. Alla gåvor gör skillnad, säger Julia Gerestrand på Diakonia.

En som valt att testamentera till Diakonia är Marianne Gustafsson i Karlstad.

− För mig är det viktigt att ta vara på dagarna och göra något meningsfullt och bra av dem, att försöka vara till glädje för någon medmänniska. Jag drömmer om en värld där alla människor är lika mycket värda, en värld där ingen saknar mat och vatten och där vi alla har en tillhörighet i livet.

Att det blev just Diakonia är för att Marianne har skänkt till organisationen i många år.

Jag är trygg med att pengarna kommer fram och gör nytta.

− För mig är Diakonia en förlängd hjälpande hand till den som har det svårt. Det är en organisation man kan lita på. Jag är trygg med att pengarna kommer fram och gör nytta.

När man väl bestämt sig för att ha ett testamente finns det några saker som är bra att tänka på. Man får skriva ett testamente själv, men det kan vara bra att ta hjälp om man är osäker.

− Juridik kan ibland vara knepigt och det är viktigt att man förstått allt rätt och formulerat sig tydligt, annars riskerar testamentet att skapa mer förvirring än klarhet. När det dessutom är gratis att få hjälp att skriva sitt testamente, som med Lawly, finns det ju ingen anledning att ta risken och göra det själv, säger Helena Koos.

För den som bestämmer sig för att testamentera till en organisation är det bra att veta att det går att testamentera i stort sett vad som helst. Det kan till exempel vara en summa pengar, en procentandel av hela arvet, aktier eller en lägenhet eller fastighet. Lösöre, det vill säga möbler eller saker, är däremot svårare för en organisation att hantera rent logistiskt.

Vad som också är bra att ha med sig är att de flesta organisationer är skattebefriade. De kan alltså sälja den egendom de får ärva, utan att betala skatt. Därför är det bättre om organisationen får ärva eventuella värdepapper eller fastigheter och får sälja detta själv, än om det först säljs och organisationen sedan får de pengar som blir kvar, eftersom summan blir lägre om den beskattas.

Vill du veta mer om hur du kan skänka en gåva i ditt testamente?

Läs på diakonia.se/testamenten

Eller ta kontakt med Julia Gerestrand på Diakonia

testamenten@diakonia.se | 08-453 69 31