Annons

”Runt 80 barn kommer till oss varje vecka i Husby-Järva”

Trygga Kids, Djärva Tjejer och Sommarkul. Allt fler barn hittar till Frälsningsarméns verksamhet i Husby-Järva. I år vill man fördjupa de relationer som skapats, utöka föräldrakontakten, erbjuda unga ledarskapskurs och starta lovsångskvällar. Högst upp på önskelistan just nu är därför större lokaler.

– När våra kids blir äldre vill vi fortsätta följa dem så då kommer vi lägga till aktiviteter. Vi anpassar verksamheten efter dem vi möter och inte tvärtom, säger Julia Adolfsson, ansvarig för Frälsningsarmén i Husby-Järva.

Dit kommer varje vecka 70-80 barn i åldern 9-15 år, även om det är fler än så inräknat dem som dyker upp mer sporadiskt. Från att ha haft en tjejgrupp för ett år sedan är det nu tre, uppdelade efter ålder, med rubriken “Djärva Tjejer”. Under veckorna träffas även två killgrupper inom “Trygga Kids”. Det bjuds på matigt mellanmål, gemenskap, samtal och diverse aktiviteter. Tack vare skänkta medel från stiftelser och fonder kan man erbjuda det lilla extra i verksamheten, såsom utflykter, rejäl mat med mera.

Fokus på att stärka de relationer som skapats

I år ligger fokus på att “bygga community” genom att skapa en stark gemenskap och familjekänsla och fördjupa de relationer man byggt hittills. För att få följa med på den månatliga utflykten ska man därför ha närvarat vid åtminstone två kvällar i Husby nära inpå den. Detta för att uppmana till ett kontinuerligt deltagande i verksamheten. Personalen jobbar på att se varje individ redan i dörren genom att kalla deltagarna vid namn och krama om den som vill.

– Vi vill vara som en familj och jag hoppas att barnen känner ett sådant förtroende för oss att de vill dela sina hjärtan och liv med oss, förklarar Julia.


Frälsningsarmén i Husby skapar trygghet och självförtroende hos "Djärva Tjejer".


Vill se unga ledare och mer föräldrakontakt

I höst vill man erbjuda dem i 13-15-årsåldern en ledarskapsutbildning med undervisning och praktik. Bland annat är tanken att de i mindre grupper ska få planera arrangemang som gynnar unga i Järva. Julia vill även utveckla relationen till föräldrarna genom att bjuda in till samtal, berätta om syftet med verksamheten och lyssna till deras tankar och önskningar för sina barn.

– Vi vill inte komma med färdiga paket utan vara en pusselbit i Järva där vi fyller de luckor där det finns behov, säger Julia.

Hon berättar att fem mammor fanns med när en tjejgrupp träffades häromveckan.

– Det var väldigt lyckat och värdefullt och de framförde sin tacksamhet för att vi finns då flera av dem är ensamstående. Vårt mål är att stötta hela familjerna, säger Julia.

“Jag får inte gå någonstans men er litar mamma på”

Hon tror att en anledning till att man lyckats skapa förtroende hos föräldrarna kan vara säkerhetstänket. Frälsningsarméns etiska vägledning, I Trygga Händer, ska säkerställa att inga barn utsätts för övergrepp. Efter en utflykt exempelvis skickar ledarna sms till föräldrarna med information om att deras son eller dotter klivit av tunnelbanan och börjat sin promenad hemåt. Julia berättar om en flicka i en av grupperna.

Ord och uppmuntran från barnen själva är det värdefullaste jag kan få.

—  Julia Adolfsson

– Hon sa att hon nästan inte får gå någonstans i vanliga fall men till vår verksamhet får hon komma eftersom hennes mamma litar på oss. En pojke har sagt i princip samma sak, och det är så vi vill fungera, att människor känner att de kan lämna sina barn till oss tryggt och säkert, säger Julia och hänvisar till bibelordet i Psaltaren 84:4 där det står om hur svalan funnit ett bo där hon kan lägga sina ungar.

Julia nämner ett brev från en flicka som skriver: “…Jag är så tacksam över att du/ni finns i mitt liv, jag har lärt mig jättemycket hos er, som att vara tacksam och alltid vara snäll… Tack vare era samlingar har jag blivit en bättre människa… Jag älskar er och kommer aldrig glömma er, hoppas ni inte kommer glömma mig… Du och Frälsningsarmén har verkligen räddat mitt liv. Det är det bästa stället jag har varit på…”

– Ord och uppmuntran från barnen själva är det värdefullaste jag kan få. Det får mig att vilja springa 100 mil till, kommenterar Julia.

“Dessa barn och unga behöver oss”

2023 var det första helåret med veckoverksamheten som startade hösten 2022 och enligt Julia handlade förra året mycket om att hitta strukturer och arbetssätt i teamet och att utveckla grupperna som man också gjorde mindre. Däremot försöker man komma bort från den typen av grupperingar där kompisar, kanske med samma ursprung, allierar sig och knappt kan prata med eller sitta tillsammans med andra.

Julia vill inte försköna tillvaron och ger exempel på när det nyligen blev bråk mellan några unga i verksamheten på en hamburgerrestaurang. Väktare tillkallades och barnen blev mer eller mindre utslängda därifrån. Men Julia ser det som en indikator på betydelsen av Frälsningsarméns närvaro i Järva.

– Vi upplever att verksamheten är full av barn och unga som verkligen behöver oss. Behoven ser olika ut, som ekonomisk utsatthet, brist på trygga vuxna och risk för att hamna snett, menar hon på.


Frälsningsarméns sommarkollo 2023, Husby-Järva.


Stort behov av större lokaler

Fler barn och visioner för utökad verksamhet men endast ett rum, ett pentry och en toalett - den lokal man haft sedan första sommarkollot för snart fyra år sedan har man egentligen redan vuxit ur. I nuläget går det inte att välkomna varje barn mer än en kväll i veckan eftersom grupperna får bestå av max 30 personer och det krävs en del pusslande för att få ihop schemat. Större lokaler, inklusive samtalsrum och kontor, skulle därmed öppna upp för helt andra möjligheter att möta de unga i området. Julia vill även börja anordna lovsångskvällar, några per år, då hon ser på verksamheten som en kyrka. Hon påpekar att den första kristna församlingen byggde på gemenskap, måltider, undervisning och bön.

– De beståndsdelarna har vi ju även om våra träffar sker under veckodagarna, säger hon.

– Vi befinner oss i en bra tid där jag ser mycket utveckling och goda saker som händer. Det känns som om vi håller på och blir ett community, fortsätter Julia.

Sportlovet bjöd på fartfyllda utflykter

Under sportlovsveckan hängde 75 barn och unga med på tre utflykter: Super Soccer Center, Laserdome och match på Tele 2 Arena när svenska damlandslaget spelade. Dessutom bjöds det på pizza och godis. Julia summerar det hela:

– Det blev en lyckad vecka med många skratt. Sportiga aktiviteter passar oss bra! Fem nya barn hakade på och de dök även upp i den vanliga verksamheten efter lovet. Utflykten till Tele 2 var särskilt kul då vi gjorde den med alla tre tjejgrupperna tillsammans för första gången.

I vanlig ordning kommer mängder av barn att välkomnas till de omåttligt populära veckorna Sommarkul om några månader, även om alla detaljer för dessa inte är spikade ännu.


Vill du stötta vårt arbete med barn och unga?

Skänk en gåva här! >