Debatt

Vd för Liseberg: Ja, det är vår uppgift att göra nöje av skräck

Replik. Att uppleva rädsla, i en situation som är ofarlig, kan vara befriande – och faktiskt hälsosam – i en mörk tid, skriver Andreas Andersen, vd Liseberg.

Lisa Stenberg frågar i sin insändare (Dagen 21/10) om det är Lisebergs uppgift att göra nöje av skräck. Det enkla svaret är ja och det finns flera anledningar till varför.

Först och främst är det viktigt förstå att den kulturella och sociala kontext som Liseberg verkar i inte är konstant. Många av de traditioner och värderingar som Liseberg speglar i sin verksamhet är varken särskilt svenska – eller särskilt gamla. Halloween är i grund och botten inte annorlunda än många andra högtider som vi uppfattar som naturligt integrerade i den svenska årscykeln.

I uppdraget från våra ägare, Göteborg stad, ingår att Lisebergs verksamhet ska utgå från den skandinaviska kulturtraditionen men också fånga upp traditioner från andra kulturer. Och det är precis det vi gör med Halloween.

Skräckhusen är aldrig farliga och de uppmuntrar heller inte till våld. Det är ett skådespel. Det är helt och hållet på låtsas.

—  Andreas Andersen, vd Liseberg

För det andra får man inte ta Halloween på för stort allvar. I våra skräckhus finns zombies, clowner, blod och bortglömda barn. Och där används berättarverktyg, som går långt tillbaka i folklig kultur och tradition. Men skräckhusen är aldrig farliga och de uppmuntrar heller inte till våld. Det är ett skådespel. Det är helt och hållet på låtsas.

Däremot tillåts besökaren leva sig in och uppleva känslor som kan vara både starka och förlösande. För att uppleva rädsla, i en situation som är ofarlig, kan också vara befriande – och faktiskt hälsosam – i en mörk tid.

För det tredje är premissen för kritiken om Lisebergs skattefinansiering felaktig. Liseberg får inga kommunala bidrag, utan har en fristående ekonomi och ett tydligt kommersiellt uppdrag. Framför allt ska vi vara en park för alla – för dem som vill krama en kanin, åka en berg- och dalbana och för dem som vill utmana sina värsta mardrömmar i något av våra skräckhus.

På det sättet har gästen alltid ett val. Gillar man inte Halloween, ja då är man i stället välkommen att fira julen hos oss med nära och kära eller träffas i sommarparken med sina vänner.

Denna elasticitet i Lisebergs erbjudande är faktiskt ganska vacker. Och en av orsakerna till att vi som en snart 100 år gammal verksamhet är precis lika relevanta i dag som 1923 då parken byggdes.

Fler artiklar för dig