04 december 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Oförståeligt att Liseberg stödjer ockulta inslag och skräck varje halloween

Ska verkligen den kommunalt ägda nöjesparken Liseberg i Göteborg underblåsa och understödja Halloween – detta importerade kommersiella jippo med ockulta inslag och glorifierande av våld, skräck och terror, skriver Lisa Stenberg.

För varje år utökar Liseberg Halloweenverksamheten med nya attraktioner och så kallade “skräckhus” och längre öppettider, är det sådant de ska erbjuda barnfamiljer år 2021?
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Att minnas de döda, som vi kristna traditionellt gjort under Allhelgonahelgen, är ett sätt att påminna om hur dyrbart och skört livet är. Vi minns våra döda anhöriga, ber och tänder ljus för dem. Men nu verkar en annan tradition helt tagit över i folks medvetanden, och det finns uppenbarligen olika krafter som driver på denna utveckling.

Den amerikanska traditionen Halloween tycks ha fått fäste för gott i den svenska kulturen, men ska verkligen den kommunalt ägda nöjesparken Liseberg i Göteborg underblåsa och understödja detta importerade kommersiella jippo med ockulta inslag och glorifierande av våld, skräck och terror?

Såväl barn som vuxna tycks bokstavligen och bildligt förhäxade av denna dödskult förklädd i maskeradkostym; en konstruerad “högtid” som är rena smörgåsbordet för alla dyrkare av ockultism med ritualer för häxeri och spådom.

Det som förefaller vara en oskyldig lek för barn och vuxna flirtar med en hel industri av prylar, godis och kostymer som anspelar på våld och skräck. Barn klär ut sig till djävlar och döda människor.

Filmen är så obehaglig att den av Youtube försetts med 18-års gräns.

—  Lisa Stenberg

Att butiker och företag hakar på trenden är förståeligt, det är pengarna som styr. Men är det verkligen detta en kommunalt ägd institution som Liseberg, som för varje år utökar Halloweenverksamheten med nya attraktioner och så kallade “skräckhus” och längre öppettider, ska erbjuda barnfamiljer år 2021?

I år lanserar man årets nyhet “Korthuset” med en fruktansvärt obehaglig reklamfilm, som innehåller skräckslagna barn, avklippta fingrar och en elak clown som tycks hånskratta åt de skräckslagna barnen i filmen. Filmen är så obehaglig att den av Youtube försetts med 18-års gräns. Nöjesparken själv säljer nyheten om skräckhuset med följande ord: “... där mordiska clowner har flyttat in och ställt till med en blodig konstutställning” och “Din högsta önskan, att komma levande därifrån”.

Vi lever i en tid av mycket mörker. Vi har precis sett hela världen gå igenom en smärtsam pandemi som inte är över än, det vilar ett klimathot över oss alla. Jag ser helt enkelt inte hur en nöjespark, som delvis finansieras av våra skattepengar, kan se som sin uppgift att vara drivande i Halloweenkulturen, när man kanske borde satsa på att gjuta mod i unga människor, med ljus och framtidstro.

Att bekämpa mörker med mer mörker känns helt enkelt väldigt otidsenligt. Jag skulle vilja fråga Lisebergs VD Andreas Andersen: Varför gör Liseberg nöje av skräck och våld riktat mot barn och unga – är det en uppgift för er?

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt