Debatt

Gör något åt att studenter drunknar i skärmar, Johan Pehrson!

MOBILFRITT. Som utbildningsminister bör man fokusera på att möjliggöra och underlätta för högre utbildning – här är mobiltelefonerna ett direkt hot, skriver Tyra Wenneville Kristdemokratiska studentförbundet.

Sociala medier har blivit en del av samhället och mobiltelefonen – en förlängning av handen. Forskning visar att ökad skärmtid har en direkt påverkan på vår sömn och psykiska hälsa. En artikel publicerad av American Psychological Association (2020) lyfter flera studier som visar att hög skärmtid kan kopplas till ökad risk för ångest och depression, särskilt bland unga.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) har bland annat sett till att det nu finns rekommendationer kring skärmtid, och regeringen har visat ansvar genom att införa en mobilfri grundskola.

Kristdemokratiska studentförbundet vill nu se att Liberalernas Johan Pehrson, Sveriges utbildningsminister, tar ansvar även när det gäller högskolor och universitet. Hjälp de studenter som vill hjälpa sig själva – och möjliggör mobilfria studieplatser genom att införa förvaringsskåp och zoner där mobilen lämnas utanför.

Många studenter märker tydligt telefonens dragningskraft. När man sitter och pluggar eller försöker lyssna på en föreläsning krävs det en aktiv ansträngning för att inte ta upp telefonen. Att kunna fokusera är nödvändigt för att klara av sina studier och i dag är det för många helt otänkbart att gå utanför dörren utan en telefon. Därför bör det finnas förvaringsskåp där man säkert kan låsa in den under föreläsningar eller vid egenstudier. Som utbildningsminister bör man fokusera på att möjliggöra och underlätta för högre utbildning – här är mobiltelefonerna ett direkt hot.

Är ett liv frånkopplat från verkligheten ett liv värt att leva?

—  Tyra Wenneville

Telefonens dragningskraft är också problematisk ur fler aspekter än studieron. Den tar tid från livet som sker här och nu. En nästan absurd händelse ur mitt eget liv inträffade häromveckan när jag, i skymningen, promenerade längs trottoaren och samtidigt försökte läsa något på telefonen. Plötsligt satt jag förvirrad på marken – jag hade gått rakt in i en lyktstolpe och slagit i huvudet (det bör tilläggas att ja, jag var i nyktert tillstånd).

Exemplet visar att jag var så uppslukad av något egentligen oviktigt på en skärm att jag bokstavligen missade verkligheten – den riktiga världen rakt framför mig. Alla går förhoppningsvis inte in i lyktstolpar, däremot missar alla delar av livet när de är uppslukade i sina skärmar.

Sverige står inför stora samhällsutmaningar. Allt fler känner att deras liv är meningslösa, barn och unga mår dåligt och många blir sjuka i ett försök att passa in i en ytlig samhällsmall. Här måste politiker agera, och det utbildningsministern kan göra är att ge studenter de bästa förutsättningarna att lyckas – och de bästa förutsättningarna skapas när studenter mår bra och har möjlighet att bryta sig loss från skrollandet.

Som kristdemokrat, med det okränkbara människovärdet som utgångspunkt, menar jag att alla människor förtjänar ett värdigt liv. Och är ett liv frånkopplat från verkligheten ett liv värt att leva? Samhällsutvecklingen – och det faktum att nästan var fjärde svensk år 2023 upplevde livet som meningslöst – säger något annat.

Som studentförbund ser vi telefonens påverkan på studieron, välmåendet och livet i stort. Alla dessa delar behöver fungera för att studenterna ska kunna fokusera, prestera – och viktigast av allt: må bra. Om vi inte agerar nu riskerar vi att en hel generation både mår och presterar sämre.

Om vi låter lyktstolpen i min berättelse få vara en metafor för livet: Hur ofta missar vi inte det som verkligen betyder något, för att vi stirrar ner i en skärm?

Utbildningsminister Johan Pehrson: Hjälp studenter att bryta sig loss från skrollandet och inför mobilfria studieplatser och förvaringsskåp nu!

Fler artiklar för dig