Dan Salomonsson: Ingen av partiledarna fjäskade för att vi var i en kyrka

Prata till punkt. Värderingar i stället för sakpolitik. Det var utgångspunkten för Dagens och Uppsala pingsts partiledarsamtal tidigare i vår. Men vad sa de egentligen? Och vilka personliga intryck fick utfrågarna av partiledarna?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Dan Salomonsson, pastor i Uppsala Pingst, har haft bråda dagar under våren. Under några dagar i april passerade partiledarna scenen i kyrkan enligt löpande bandprincipen. Mycket att läsa på, många ideologier att hålla i huvudet samtidigt.

Med några veckors perspektiv säger Dan Salomonsson att han är mycket nöjd med utfrågningarna, och fascinerad över de personer han mötte.

– När man summerar alltihop kan jag konstatera att de personer som nått den här nivån i sina partier är alla väldigt duktiga och har förmågan att förstå komplexa sammanhang, säger han.

Hans intryck är att samtliga har ett ärligt uppsåt i sina respektive ståndpunkter.

– Det kändes genuint och ärligt, och jag tror ingen fjäskade eller sa saker på ett visst sätt bara för att de var i en kyrka, säger han.

Trivdes med ideologi

Han uppfattade också att partiledarna trivdes med att prata om den ideologi som driver dem.

Var ni inte lite för snälla i utfrågningarna?

– Om man med snäll menar frånvaron av politiskt käbbel, så kan det möjligen stämma. Men att gå på djupet i de ideologiska frågorna hävdar jag är långt mer klargörande än att hålla på och munhuggas.

För Dan Salomonsson var det därför viktigt att låta partiledarna tala till punkt, utan att bli avbrutna.

– Vi måste utgå från att alla som lyssnar och talar är intelligenta människor. Man kan säga betydligt mer när man får tala till punkt än när man måste avbryta hela tiden, säger han.

Här är utfrågarnas intryck av partiledarna under våra utfrågningar

Utfrågningarna

Utfrågningarna hölls 5–19 april 2018 i Pingstkyrkan i Uppsala.

Anordnades av Uppsala Pingst och Dagen.

Alla partier utom Socialdemokraterna skickade sina partiledare till utfrågningen. Socialdemokraterna skickade i stället sin gruppledare Anders Ygeman.