Ellinor Grimmarks make vädjar om pengar för rättegångskostnader

Senast den 3 juni ska barnmorskan Ellinor Grimmark betala drygt 1,6 miljoner kronor till Region Jönköpings län för rättegångskostnader. Nu vädjar hennes make om bidrag från privatpersoner.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter domen i tingsrätten i Jönköping den 12 november 2015 ålades Ellinor Grimmark, som inte kan tänka sig att assisterade vid abort, att betala rättegångskostnader på drygt 900 000 kronor.

Men eftersom domslutet överklagades krävdes inte Ellinor och Carl Johan Grimmark på pengarna direkt. Efter domen i Arbetsdomstolen den 12 april i år, som gick på samma linje som tingsrätten, skickade däremot Region Jönköpings län ut en faktura på drygt 1,6 miljoner kronor som paret Grimmark ska betala senast den 3 juni. I den summan ingår såväl kostnaderna från tingsrätten som från Arbetsdomstolen.

Make skickade ut brev med vädjan

Den 15 maj skickade Carl Johan Grimmark ut ett brev till "Vänner och församlingsledare!". I brevet beskriver han att uppdatering, efter en första vädjan som skickades ut i december 2015, "bör ses som en akut vädjan om brådskande hjälp".

Carl Johan Grimmark förklarar att de har lyckats samla ihop pengarna för att täcka rättegångskostnaderna efter tingsrättsförhandlingen.

Läs mer: De startar insamling för att betala Grimmarks rättegångskostnader

Maken: "Akut behov av 700 000"

"Men i och med Arbetsdomstolens dom har nu motparten Region Jönköping i dagarna skickat en faktura på totalbeloppet 1 639 948 kronor, allt för att täcka regionens kostnader för de jurister de anlitat. Vi är alltså i akut behov av 714 948 kronor."

Kan omöjligt betala själva

Carl Johan Grimmark förklarar vidare att paret är ensamt betalningsansvariga, att det inte stämmer att den amerikanska organisationen Alliance Defending Freedom betalar rättegångskostnaderna, att ingen annan än Ellinor Grimmark ligger bakom fallet och att paret omöjligt kan bära den ekonomiska bördan ensamma.

"Vi är övertygade om att stöd för de värderingar som Ellinor gett uttryck för finns brett inom svensk kristenhet, och vi hoppas att landets församlingar nu ska göra en snabb kraftansträngning och hjälpa oss."

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar