Ex-diplomat: Aleppo är ingen vändpunkt

Robert Ford, tidigare USA:s ambassadör i Syrien, och numera expert vid Middle East Institute i Washington, säger till Reuters att Aleppo inte är en vändpunkt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Rebellerna kommer att fortsätta kämpa, eftersom de inte har någon annanstans att gå, säger han. Ford har kritiserat president Obama för att inte gå in militärt och stödja moderata rebeller.

Många experter är i dagsläget pessimistiska när det gäller en lösning på konflikten och fredssamtal. Kriget pågår för att det finns parter som inte vill avsluta det, säger folkrättsexperten Ove Bring till YLE.

– En lösning skulle innebära att det blir en ny regering – en övergångsregering – i Damaskus, och en övergång till ett mer demokratiskt styre. Och det är någonting som al-Assad absolut inte vill se. Han anar ju att han då skulle hamna utanför maktens köttgrytor och han riskerar att utlämnas till den internationella brottmålsdomstolen i Haag, säger Ove Bring.

Kan inte hoppas på FN

Bring tror inte heller att man kan hoppas på FN. I början av kriget, innan situationen blivit så elakartad, hade man kunnat kräva något av FN, säger han. Men i dagsläget är det helt enkelt för sent. Frustrationen för en folkrättsexpert är stor i dagsläget, säger Ove Bring.

– Om vi har en tiogradig skala så kan man säga att frustrationen ligger på 9,9. Man kan i stort sett inte bli mer frustrerad än vad man är redan idag.

En något ljusare syn har Stephen O´Brien, chef för FN:s humanitära verksamhet. Han hoppas att världens dom och avsky kan fungera avskräckande.

– Inget annat verkar fungera för att få stopp på detta medvetna blodbad, säger han.

Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, pekar på att det trots allt finns en FN-plan och att både Ryssland och USA vill få slut på kriget och att de är ense om att fredsprocessen måste fortgå.

Läs mer:

Lilla Erstagården