Familj

Turistkyrkan på Kanarieöarna fick en miljon i gåvor till ny lokal

När Skandinaviska Turistkyrkan hade årsmöte valdes pingstprofilen Karl-Georg Winberg till ny ordförande. För Dagen berättar han varför han hoppade på uppdraget och vad han drömmer om för verksamheten.

Vad lockade med det här uppdraget?

– Det är en helt fantastisk lågtröskelevangelisation som bedrivs. Jag har träffat på arbetskompisar i näringslivet, jag tror inte de satt sin fot i en kyrka i Sverige, i vart fall inte i en frikyrka. Men när de är på semester på Kanarieöarna kan de gå dit varenda dag, säger Karl-Georg Winberg.

Han arbetade under många år arbetade inom Dagen-gruppen och hann även vara vd för Mössebergs kurort, då den ägdes av pingströrelsen, innan han gick vidare till det privata näringslivet. För tio år sedan gick han i pension.

Han berättar att han brinner för mission, han är bland annat engagerad som ansvarig för mission i Filadelfia Stockholm. Och nu tar han alltså över som styrelseordförande för Skandinaviska Turistkyrkan efter Lars Ivar Nilsson, som lämnade posten efter två år.

När det gäller framtiden för Skandinaviska Turistkyrkan hoppas Karl-Georg Winberg på ett större engagemang och medvetenhet från kyrkorna i Sverige.

– Turistkyrkan får kontakt med många människor och jag skulle vilja se en naturlig koppling hem till Sverige. Att man får in Turistkyrkan i församlingskroppen, att man beder för verksamheten och stödjer den.

På önskelistan står också att man i framtiden ska kunna hålla öppet även på sommaren.

– Nu stänger vi när turistsäsongen är över. Men tänk om unga kunde få möjlighet att åka ditt på sommaren och kanske jobba med evangelisation och använda de lokaler som finns.

Förutom ny ordförande fick föreningen också nya lokaler. Turistkyrkans servering har sedan en tid tillbaka stoppats. En viktigt kontaktskapade verksamhet var alltså hotad, men då möjligheten att förvärva en restaurang i närheten av gudstjänstlokalen dök upp tvekade man inte.

I mitten av juli gick det ut en vädjan om ekonomiskt stöd till cirka 400 medlemmar med särskild knytning till Playa del Inglés. På några veckor kom det in löften om gåvor på sammanlagt 900 000 kronor. Vid årsmötet gavs information om möjligheten till lokalförvärvet och årsmötet fattade beslut om ett köp. Och innan dagen var slut var den insamlade summan – i löften och kontanter – uppe i drygt 1 miljon svenska kronor.

Den 1 oktober kan Turistkyrkan börja anpassa den nya lokalen som ligger i Playa del Inglés. Den 20 oktober kommer sedan verksamheten att dra igång. Gudstjänster och allsångskvällar kommer som tidigare att hållas i Templo Ecumenico, men den nya lokalen ger möjlighet till en kraftigt utbyggd verksamhet, berättar Karl-Georg Winberg som är imponerad av engagemanget i föreningen.

– Jag måste säga att det är häftigt att se vilket otroligt engagemang det finns bland våra medlemmar. Det går alltså ut ett brev mitt i semestern och pengarna kommer in.

---

Karl-Georg Winberg

  • Stockholm
  • Tidigare vd för Mössebergs kurort

---

---

Skandinaviska Turistkyrkan

  • Skandinaviska Turistkyrkan är en ideell, ekumenisk förening, som bedriver evangeliserande verksamhet i Las Palmas, Playa del Inglés och Puerto Rico på Gran Canaria, samt i Puerto de la Cruz på Teneriffa.
  • Föreningens årsmöte hölls i Arvika den 7 september

---

Fler artiklar för dig